Acest blog va poate ajuta cu rezultate live, actualizate non-stop din toate campionatele sportive ale lumii. De asemenea, aveti si programul meciurilor din intreaga lume, din hochei, baschet, fotbal, tenis, baseball si rugby.
 
Serivicul de livescore este gratuit si poate fi accesat de oriunde fara costuri ascunse fiind neconditionat! Nu necesita refresh deoarece se actualizaeaza automat la fiecare 20 de secunde iar dvs sunteti anuntat in ce meciuri live s-a marcat recent printr-un avertizor sonor implementat in scriptul de livescore!
 
Astfel, veti fi la curent cu toate rezultatele live si cu tot ce se intampla in toate sporturile practicate acum in intreaga lume. Pentru a accesa sectiunile de rezultate live va rugam sa dati un click pe bannerul de mai jos sau pe unul dintre urmatoarele linkuri, corespunzatoate cu sportul pe care doriti sa il evidentiati: Fotbal , Baschet , Tenis , Hochei , Rugby , Handbal , NFL .
 

Tipseri.com este unul dintre cele mai complete siteuri de pariuri din Romania la ora actuala. Va punem la dispozitie strategii si sisteme profesioniste pentru ca dvs sa aveti un profit cat mai mare.

 
Din experienta conturata in decursul a 2 ani de activitate in lumea pariurilor am reusit sa adunam informatii utile pentru toti pariorii, indiferent de nivelul lor de profesionalism sau de timpul petrecut la casele de pariuri online. Avem atat sfaturi pentru incepatori cat si strategii pentru pariorii avansati. 

Zilnic tipsterii nostri profesionisti va pun la dispozitie biletul zilei, o sursa sigura de castig. Pentru pariorii care vor sa fie la curent cu scorurile din fotbal, tenis sau baschet. Astfel, va oferim rezultate live fotbal, rezultate live tenis, rezultate live baschet, rezultate live rugby, , etc.

Prin simplul fapt ca ne vizitati siteul beneficiati de bonusuri uriase. Casele de pariuri va ofera bonusuri de 100% din sumele depuse numai pentru faptul ca le alegeti ca destinatii de pariuri online.

Va punem la dispozitie cote, clasamente, descrierea handicapului asiatic un ghid special pentru incepatori. sunt descrise elaborat, cu informatii reale si updatate saptamanal. Pariurile sunt o sursa de castig daca sunt tratate cu atentie si seriozitate.

Pentru asta incercam sa va ajutam sa treceti peste emotiile cauzate de un castig sau de o pierdere si sa pariati constant cu aceasi precizie castigatoare.

Forumul site-ului nostru va pune in contact cu comuniattea de pariori romani, despre care trebuie sa stiti ca in plan international conteaza destul de mult Va dorim mult succes in plasarea pariurilor! Puteti vizita site-ul aici!

Tags: rezultate live, cote luni, cote marti, cote miercuri, cote joi, cote vineri, cote sambata, cote duminica, predictii fotbal, predictii , livescore , football livescore , tennis livescore , rezultate in direct , biletul zilei , Pariul Live, Pariul Sigur, Bonusuri, download muzica, download filme, download mp3, muzica, Predictii Fotbal, Predictii, Referate Scolare, Muzica, Pariuri Sportive, Pariuri Online, Case de Pariuri, Pariuri, Biletul Zilei , Predictii Sportive, Biletul Zilei, Clasamente, Pariuri Sportive, Clasamente Fotbal Rezultate Live Fotbal , rezultate live tenis , rezultate live hochei , rezultate live baschet , rezultate live handbal , rezultate live nfl , rezultate live rugby . Biletul zilei , sistemul martingale , planul miza , sfaturile noastre , criteriul kelly .

joi, 30 iulie 2009

Desfiintarea Cancelariei si noile reguli pentru achizitiile publice, pe ordinea de zi a Guvernului

vernul ia miercuri in discutie actele
normative care vizeaza desfiintarea Cancelaria Primului-Ministru, modificarea legislatiei privind achizitiile publice si stabilirea datei alegerilor pentru Parlamentul European, relateaza NewsIn.
Premierul Emil Boc a declarat, luni, ca desfiintarea Cancelariei Primului-ministru este necesara deoarece aceasta functiona ca un guvern paralel, cu o structura birocratica, stufoasa ce trebuie inlocuita cu un corp mai restrans de consilieri.
"Cancelaria a fost infiintata in 2003. Dupa cum Romania a functionat foarte bine 13 ani fara aceasta Cancelarie, este posibil ca ea sa functioneze si dupa 2009. Cancelaria s-a constituit intr-un guvern paralel, cu o structura birocratica, stufoasa", a spus premierul Boc referitor la motivele care stau la baza deciziei de desfiintare a Cancelariei.
Referitor la modificarile ce vor fi aduse legislatiei privind achizitiile publice, acestea vizeaza, printre altele, cresterea pragului valoric impus pentru aplicarea cererii de oferte. Astfel, procedura cererii de oferte se va aplica numai daca valoarea estimata a contractului de achizitie
publica, fara TVA, este mai mica decat sau egala cu 100.000 de euro pentru contractele de furnizare si de servicii, pentru contractele de lucrari pragul urmand sa fie stabilit la un milion de euro. Anuntul
a fost facut de vicepremierul Dan Nica in urma cu o saptamana.
Potrivit prevederilor in vigoare, autoritatea contractanta are dreptul de a aplica procedura cererii de oferte numai in cazul in care valoarea estimata a contractului de achizitie publica, fara TVA, este mai mica decat sau egala cu echivalentul in lei
al urmatoarelor praguri: pentru contractul de furnizare si pentru contractul de servicii - 75.000 de euro si pentru contractul de lucrari - 500.000 de euro.
Nica mai anuntase, in 10 februarie, ca propunerile de modificare a legislatiei inaintate la Bruxelles vizeaza un termen de 30 de zile pentru aprobarea unui proiect finantat din fonduri europene (21 de zile la autoritatea intermediara si sapte la autoritatea de management). Termenul pentru semnarea contractului va fi de 15 zile. In ceea ce priveste licitatiile, vicepremierul a spus ca pentru interventiile din timpul procedurii de licitatie (contestatii n.r.) se depune o garantie de 10% din valoarea lucrarii. Nica mai anunta ca eventualele contestatii vor fi solutionate doar de instanta, care va avea obligatia sa se pronunte in 15 zile.
Pe ordinea de zi a sedintei de miercuri se mai afla proiectul Ordonantei de Urgenta privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte. Potrivit proiectului de act normativ, lucrarile de reabilitare termica a blocurilor ar urma sa fie finantate in proportie de 50% de la bugetul de stat, in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Dezvoltarii, 30% - de la bugetele locale si 20% - de asociatiile de proprietari. Autoritatile administratiei publice locale pot prelua partial sau integral cheltuielile care revin asociatiei de proprietari si pot decide ulterior masurile prin care suma corespunzatoare celor 20 de procente va fi recuperata. Autoritatile locale pot decide, se asemenea, preluarea partiala sau integrala a costului
lucrarii pentru proprietarii care nu pot plati sumele ce le revin.

Guvernul va anunţa azi data euroalegerilor: 7 iunie

Cabinetul Boc va stabili, astăzi, printr-o Hotărâre de Guvern, organizarea alegerilor europarlamentare pe 7 iunie. În ultima săptămână au existat unele discuţii pentru ca scrutinul să se desfăşoare pe perioada a două zile, sâmbătă şi duminică, măsură ce ar fi avantajat foarte mult PD-L, despre care se consideră că este partidul cel mai afectat de absenteismul la vot din cauza faptului că electoratul său preferă minivacanţele şi distracţia prezentării la urne.

Ministrul de Interne, Dan Nica, responsabil cu organizarea alegerilor, ne-a declarat, ieri, că data stabilită este 7 iunie. „Va fi doar o zi în care va avea loc scrutinul, şi anume 7 iunie“, a anunţat ministrul. „Nu s-a pus problema în Coaliţie pentru prelungirea perioadei, a fost o singură părere exprimată în acest sens, a lui Cristian Preda”, a precizat Dan Nica.

Pesediştii, furioşi: „Cristian Preda e trompeta lui Traian Băsescu”

Consilierul prezidenţial Cristian Preda lansase recent ideea ca euroscrutinul să se desfăşoare pe parcursul a două zile, astfel încât să se asigure
o rată mai bună de participare la vot, sau chiar într-o zi lucrătoare. Propunerea a stârnit reacţiile reprezentanţilor formaţiunilor parlamentare. PSD, prin vocea viceliderului grupului social-democrat de la Camera
Deputaţilor, Florin Iordache, a respins ideea lui Preda, apreciind că acesta este, de fapt, „trompeta” lui Traian Băsescu. „Nu sunt de acord să se desfăşoare alegerile timp de două zile. Cu o astfel de atitudine, înseamnă că toţi cei din clasa politică nu au fost în stare să convingă, în campanie, lumea la vot. Nu putem chema oamenii din timpul programului
de lucru să voteze, mai ales că e o perioadă de criză. Cristian Preda e trompeta lui Traian Băsescu”, ne-a declarat Iordache.

Nici PNL nu a susţinut o astfel de variantă. Deputatul liberal Relu Fenechiu a apreciat că s-ar mări foarte mult costurile dacă scrutinul s-ar desfăşura două zile. „Nu cred că ar fi o participare mai largă la vot. E vară, e cald, măsura era mai bună pentru alegerile din decembrie sau noiembrie”, a adăugat Fenechiu. Deputatul UDMR Mate Andras Levente a susţinut că cei care doresc să voteze vor veni la urne într-o singură zi: „Cei care vor să voteze votează oricum şi într-o zi. În plus
, astfel, economisim şi bani în criza financiară”. Doar PD-L era de acord cu ideea lui Preda. Deputatul Daniel Buda a spus că şi americanii votează în zi lucrătoare şi că „desfăşurarea scrutinului pe două zile ar oferi oamenilor posibilitatea de a merge la vot”.

Spionul bulgar lucra pentru serviciile secrete româneşti, din iunie anul trecut

Marinov Zikolov a lucrat pentru serviciile secrete româneşti aproape zece luni, începând cu iunie 2008. Agentul bulgar, de care SRI susţinea că este angajatul altor servcii de specialitate din străinătate le-a spus anchetatorilor români tot ce a făcut în ţara noastră, inclusiv lista colaboratorilor din mai multe ţări.


Acestea informaţii se regăsesc în referatul prin care procurorii DIICOT au cerut arestarea celor doi.

Imediat după ce şi-a încheiat activitatea la Ambasada Bulgariei, Marinov Zikolov a vândut tot ce avea în ţara natală şi s-a mtat la Bucureşti. Are 48 de ani, este căsătorit şi are un băiat, student în anul al II-lea la ASE.

Conform presei bulgare, în ţara noastră se prezenta sub un alt nume: Petăr Marinov. Zikolov a moştenit înclinaţia spre activităţile secrete. Tatăl său, Marin Zikolov a fost colonel, iar unchiul său a fost timp de 30 de ani şeful Securităţii bulgare.

Fostul ataşat militar al Ambasadei Bulgariei nu a fost o miză pentru autorităţile române. Acestea îl aveau în atenţie din 2005, cu mult înainte să înceapă colaborarea.

E posibil ca bulgarul să se fi ascuns atât de bine, încât destinatarul datelor secrete să nu fi fost descoperit decât după ce spionul le-a spus el însuşi anchetatorilor cum funcţiona reţeaua.

Un pasaj din referatul prin care procurorii DIICOT au propus arestarea - "de la sfârşitul lunii iunie 2008 a avut loc desistarea inculpatului în sensul că a anunţat autorităţile competente ale statului român în legătură cu activitatea ilicită, contribuind la descoperirea şi tragerea la răspunderea a celui vinovat de comiterea infracţiunii contra siguranţei statului".

Din iunie şi până acum, spionul s-a comportat absolut normal cu sursele lui, incusiv cu subofiţerul Floricel Achim. S-au întâlnit chiar şi acum două săptămâni, pe Calea Griviţei pentru un nou schimb - Achim a predat un memory stick cu inforaţii, bulgarul l-a plătit.

Agentul găsise chiar o modalitate de a transmite mai departe datele de la MApN, fără să mai fie nevoie de intervenţia lui directă - informaţiile erau trimise wireless, de pe un calculator de mână.

Actele
depuse la dosar nu conţin însă date despre destinatarii finali ai acestor informaţii, dar asta nu înseamnă neapărat că autorităţile nu-i ştiu. O afacere clasică de spionaj, aşa cum spunea azi directorul SRI, George Maior.

Banii lui Ceausescu, pe numele unui fost ofiter SIE?

Banii familiei
Ceausescu ar fi fost trecuti, in 1982, pe numele unui fost ofiter SIE, seful Unitatii pentru Actiuni Valutare, Stelian Octavian Andronic.

Andronic a dezvaluit ca a avut pe numele sau unul dintre conturile externe ale Romaniei prin care s-au derulat milioane de dolari.

Totul s-a petrecut in 1982, cand a deschis pe numele sau un cont la banca austriaca UBS prin care s-au derulat aproximativ 15 milioane de dolari.

Fostul ofiter SIE sustine ca in 1986 contul a fost transferat pe numele "domnului Anghelache".

"In 1986, contul a fost predat domnului Anghelache, odata cu celelalte documente
. In 1982, in cont se aflau 15 milioane de dolari
. Era vorba de cateva zeci de mii de dolari cand am predat contul", a adaugat Andronic, marti seara, la Realitatea Tv.

Seful Unitatii pentru Actiuni Valutare a mai spus ca s-a dus la Geneva, la banca
UBS, de unde a aflat ca banii nu mai erau pe numele sau.

"Accept ca bancile
au anumite reguli. Dar cine stia parola, devenea stapan. Iar eu am vrut sa uit parola", a incheiat Andronic.

Corpul de Control, divizia blindata a premierului

Campania de concedieri de la Corpul de Control al Primului Ministru – cea mai virulenta de pana acum, 61 din 68 de angajati dati afara - readuce in atentie un organism mai degraba discret in ultimii 4 ani.

» CCPM este un supra-instrument de control si poate redeveni o redutabila arma a premierului chiar si in raport cu propria echipa. "Garda pretoriana a premierului" ar putea fi activata in bataliile electorale ale lui 2009.

» Corpul de Control a provocat conflicte politice majore in anii ‘90, iar Adrian Nastase si-a asigurat serviciile sale obediente, premierul Boc a devenit stapanul CCPM prin impunerea "angajamentelor de loialitate".

Mai multi concediati de la corpul de Control au anuntat ca vor da in judecata statul pentru ca socotesc decizia abuziva. Argumentul principal al concedierii, sustinut de OU 3/2009, este ca cei dati afara au pierdut "increderea primului-ministru". Emil Boc spune ca nu poate verifica acte ale vechiului guvern cu oamenii fostului premier: "Un Corp de Control vine si pleaca o data cu premierul", spune el.
Intrebarea e de ce actualul premier nu poate lucra cu angajatii vechiului Corp de Control cand nici Calin Popescu Tariceanu si nici Adrian Nastase nu au schimbat in masa echipa de consilieri de control? Fiecare a schimbat conducerea. Ce s-a intamplat atat de grav la Corpul de Control sau ce nu s-a intamplat in ultimii patru ani de a fost nevoie de o "curatenie generala" fara precedent?

Ce se vede cu ochiul liber
Secretariatul General al Guvernului, condus de Daniela Andreescu, spune ca la Corpul de Control "s-a constatat existenta unor deficiente si nereguli". Una dintre ele este ca, din totalul salariatilor, numai 47, adica 66,20%, au participat la actiuni de control, iar 23 n-au participat la nici un control. Ca unii (circa 40%) au facut intre 5 si 10 controale pe an, altii (11%) au fost la mai mult de 10 controale in 2008, dar oricum mai putin de unul pe luna. Ca actiunile de control au fost realizate prin sondaj si ca, desi majoritatea controalelor constatau nereguli, nu indicau prejudiciile. In urma analizei, noua conducere a Secretariatului General al Guvernului, in cadrul caruia functioneaza Corpul de Control, nu a decis insa concedieri individuale, ci a trecut la concedieri in bloc.


Contraargumentele celor 61 de concediati sunt ca e necesar ca unii angajati sa faca numai munca administrativa si ca numai 45 din 68 au in fisa postului activitati de control, ca in loc de 120 de controale, cat sustine secretarul general al Guvernului, Daniela Andreescu, ca au fost in 2008, au fost de fapt 142. Dar, mai ales, ca numarul de controale pe an depinde de dificultatea lor si ca acest fapt determina si marimea echipei, intre doi si zece consilieri de control.
"Va spun ca am batut cel putin jumatate de tara in acesti patru ani, prin diverse institutii descentralizate din judete, in echipe mixte, cum spune legea, cu Garda Financiara, Curtea de Conturi", a declarat pentru "Romania libera" Emanoil Negut, sef al Corpului de Control in vremea premierului Tariceanu. "Au fost incalcate foarte multe legi prin aceste concedieri", avertizeaza el.


Andrei T. este la Corpul de Control din 2003. Timp de aproape 30 de ani a facut mai mult munca de birou. "Avem cu totii mastere, doctorate, numai eu cat am tot citit in ultimii ani… Era o anumita stabilitate, salariile erau bune… Ne-au dat afara pe OU 3 si un articol din Codul Muncii, nu mai stiu care", imi povesteste el, surprins de virulenta schimbarilor. Nu-l vad pe Andrei agitandu-se pentru ziua de maine: "Ma mai gandesc daca ii dau in judecata. Oul este inca fierbinte".
Expert financiar-bancar, Mihai P. a venit prin concurs la CCPM in 2005. "In termenul legal, ii dau in judecata. E vorba de demnitatea mea individuala si profesionala", spune el. "Credeti-ma, mi-au trecut mii, zeci de mii de hartii si texte de lege pe sub ochi, 100% castigam procesul, o sa ma constitui si ca parte civila", isi pledeaza el cauza la solicitarea "Romaniei libere". "Au invocat art. 65 din Codul Muncii, cum ca decizia de concediere se intampla din cauza angajatorului. Dar art. 16 din OU 3 ne culpabilizeaza ca nu am primit increderea primului-ministru. Au uitat sa ne aduca la cunostinta prin ordin individual ca suntem demisi… Au adunat mere cu nuci cand au numarat controalele…"


Premierul Boc a anuntat ca angajarile pentru posturile vacante se vor face prin concurs. Dar noul sef al CCPM, Sorin Alazaroaie, ne-a transmis ca "printre atributiile CCPM nu se regasesc si cele legate de organizarea posturilor vacante". Cu alte cuvinte, ca secretarul general al Guvernului, Daniela Andreescu, urmeaza sa hotarasca ce se va intampla.

Ce se vede printre randuri
Natura schimbarilor prin care a trecut Corpul de Control in ultimii ani se poate observa cu usurinta in atitudinea sefilor CCPM si in felul in care s-a construit relatia fiecaruia dintre ei cu premierii pe care i-au servit. (Pentru claritate, folosim CCPM pe tot parcursul articolului, desi organismul
s-a numit, in vremea lui Calin Popescu Tariceanu, Departamentul de Control al Primului Ministru).
Potrivit sefului Corpului de Control in mandatul Tariceanu, Emanoil Negut, CCPM este un fel de caine de paza al primului-ministru, care poate actiona la cererea acestuia, dar care se invarte mereu si prin sondaj in toate institutiile si companiile ce au legatura cu banii publici, ca sa descurajeze preventiv eventualele acte de coruptie si neglijenta. "Scopul Corpului de Control este sa dea un semnal ca primul-ministru este interesat in orice moment de felul in care se cheltuieste banul public, ca oricand pot sa fiu si la usa ta, fie ca e vorba de firme sau de institutii centrale sau locale."


Spre deosebire de Curtea de Conturi, care actioneaza post-factum, si de Ministerul de Finante, care trebuie sa parcurga multe proceduri pana sa faca un control, CCPM se poate mobiliza repede si are acces de control nelimitat.
"Munca de control e dificila si presupune experienta indelungata", ne-a explicat consilierul de control Mihai P. "Cei verificati te trateaza tot timpul ca pe un adversar, or, scopul meu este sa discut cu un om care reuseste sa fie relaxat. Dar n-am minimalizat niciodata problemele dintr-un raport de control", mentioneaza el, explicand ca decizia de indreptare a lucrurilor apartine ministrilor, sefilor de institutii ori premierului la care ajung rapoartele de control.
In caz de suspiciuni penale, actele
de control ajung la DNA sau Parchet
(11 cazuri din 121 in 2007).


In ultimii patru ani, CCPM s-a ocupat mai ales de aplicarea acquis-ului (regulilor) europene in diverse institutii. Pana in toamna anului 2007, dar si ulterior, Romania a avut de indeplinit o suma intreaga de obligatii de aderare, toate cu implicatii directe in institutiile romanesti. Pe de alta parte, din raportul pe 2007 reiese ca numai 28 dintre solicitarile de control din acel an au venit de la Calin Popescu Tariceanu si de la Guvern, iar cele mai multe, 80 la numar, s-au desfasurat potrivit unui program propriu de verificari – de la agentii centrale sau companii pana la primarii de comune care lucreaza cu fonduri UE.


Intre 2001 si 2004, sub sefia lui Victor Ponta, istoria CCPM a fost cu totul alta. "Controalele se faceau numai si numai la cererea primului-ministru. Primul-ministru primea informatii de la diverse institutii – SRI, SIE, presa etc. –, pentru unele era sesizat Parchetul. Dar daca primul-ministru dorea sa afle mai multe informatii despre un anumit caz, apela la Corpul de Control, altfel eu nu faceam control. Primul-ministru avea capacitate absoluta de selectie. Cand am declansat controlul la Primaria Bucurestiului, unde era primar Traian Basescu, am facut-o, evident, la cererea primului-ministru. Functiona dreptul discretionar al primului-ministru in aceasta chestiune, el hotara si ce era dat publicitatii", declara Victor Ponta. Mai mult, relatia dintre Adrian Nastase si seful CCPM era definitorie: "Concluziile controalelor erau cunoscute numai de primul-ministru. In calitate de sef al Corpului de Control, eram dependent total de primul-ministru si de increderea lui. De asta ministrii nici nu prea ma simpatizau, eu ascultam numai de Adrian Nastase".


Or, in ultimii patru ani, primul-ministru era principalul, dar numai unul dintre destinatarii concluziilor. Restul erau – potrivit raportului pe 2007 – sefi de institutii, ministri si, dupa caz, DNA sau Parchetul General. Pe de alta parte, se pare ca relatia dintre Calin Popescu Tariceanu si Emanoil Negut a fost una rece in comparatie cu cea dintre Adrian Nastase si Victor Ponta. Victor Ponta spune ca si-a simtit "spatele asigurat
" si ca "atunci cand oameni puternici din teritoriu puneau mana pe telefon ca sa faca presiuni si interventii cand erau verificati, m-am simtit intotdeauna in siguranta". In 2008, Emanoil Negut a fost unul dintre primii demisionari intre demnitarii Guvernului Tariceanu, cu doua saptamani inainte de alegeri: "Mi-am dat demisia cat mai rapid, sperand ca, daca ma retrag eu si predau stafeta imediat, institutia va merge inainte. M-am si intalnit cu actualul sef, dl Alazaroaie, si – dupa parerea mea – discutia mersese foarte bine".

Ce se intrevede
Actualul sef al institutiei, Sorin Alazaroaie, a tras insa cu totul alte concluzii: "Cele mai grave deficiente ale CCPM le-au reprezentat folosirea incompleta a resurselor umane si cheltuirea resurselor existente pe controale inutile si ineficiente". Sorin Alazaroaie isi propune ca "rezultatele actiunilor de control sa fie prezentate in mod real, corect si rapid, astfel incat premierul sa poata lua cele mai bune decizii pentru corectarea deficientelor sistemului". Actualul sef al CCPM a admis insa ca, pe fondul concedierilor, s-ar putea inregistra o prelungire a "timpului de reactie la sesizarile primite, determinata de lipsa de personal".
Victor Ponta crede ca in privinta personalului a dovedit "mai multa cultura institutionala" decat actualii responsabili de la Palatul Victoria, ca "i-a pierdut" pe parcurs pe cei indezirabili. In acest fel a reusit sa alcatuiasca "o garda pretoriana a primului-ministru", asa cum "fiecare sef de institutie are oamenii lui de incredere". Victor Ponta redefineste astfel pozitiv acuzatia lui Calin Popescu Tariceanu aruncata lui Emil Boc, ca isi alcatuieste la CCPM "o garda pretoriana din fideli care sa-i execute ordinele".


Deosebirile dintre cele trei stiluri de a folosi Corpul de Control sunt evidente. Centralizarea, personalizarea si efectele politice si mediatice imediate au dominat institutia in vremea lui Adrian Nastase. Descentralizarea controalelor pana la primarii de comune si statiuni de pe litoral, mizele institutionale europene punctuale, deci mai mici si greu de mediatizat, si un oarecare anonimat prin concursul unui Calin Popescu Tariceanu, nepasator sau incapabil sa foloseasca potentialul politic al CCPM au fost caracteristicile principale in ultimii ani. In aceste zile, "angajamentul de loialitate" reia traditia personalizarii si centralizarii CCPM, dar fara exactitatea birocratica a politizarii din vremea cand guvernul apartinea integral PSD.

Ce se vede din afara
Care este insa mersul corect al lucrurilor? Pare binevenita aici comparatia dintre CCPM si Departamentul de Lupta Antifrauda. DLAF este organismul corespondent in Romania al OLAF, Oficiul de Lupta Anti-Frauda de la Bruxelles, o institutie de control menita sa apere interesele financiare ale UE si reputatia institutiilor europene pe intreg cuprinsul Uniunii. De buna functionare a DLAF ca mecanism de control depinde unda verde pentru banii europeni spre Romania. si asa cum CCPM are drept de control in toate institutiile si companiile romanesti care au de-a face cu banii publici, OLAF/DLAF are acces in orice institutie, centrala sau locala, companie sau corporatie care foloseste bani europeni.
Constatarile din ultimul raport al OLAF (august 2008) ilustreaza cateva dintre principiile dupa care functioneaza organismele moderne de control. Astfel, "cazurile deschise si finalizate de OLAF sunt de o complexitate din ce in ce mai mare", "in 2007, media unui control a fost intre 27 si 28 de luni", adica de mai mult de doi ani, "s-a urmarit si s-a obtinut o mare stabilitate a personalului prin decizia Comisiei de a acorda contracte pe perioada nedeterminata" unui numar mai mare de experti.


Tratamentul aplicat CCPM prin conditionarea pastrarii locului de munca de semnarea unui "angajament de loialitate" fata de premier urma sa devina fapt si la DLAF. Potrivit aceleiasi OU 3/2009, "personalul Departamentului este incadrat numai pe baza increderii acordate de primul-ministru, cu avizul viceprim-ministrului si cu conditia semnarii unui angajament de loialitate. Retragerea increderii de catre primul-ministru, cu avizul viceprim-ministrului, are ca efect revocarea incadrarii".
Am intrebat biroul OLAF de la Bruxelles cum vad oficialii de acolo schimbarile prevazute in OU 3 pentru DLAF. Raspunsul a fost: "OLAF a citit cu surprindere ordonanta de urgenta si a transmis pozitia sa ferma Guvernului Romaniei. Guvernul Romaniei ne-a reconfirmat angajamentul sau de a pastra continuitatea si independenta DLAF". Aceasta pare sa fie explicatia pentru care Secretariatul General al Guvernului ne-a transmis ca "inca nu a operat trecerea efectiva a DLAF din structura Cancelariei Primului-Ministru in cadrul aparatului de lucru al Guvernului", asa cum prevede OU 3.


Corpul de Control este insa o institutie exclusiv autohtona. Iar repolitizarea sa redeschide perspectiva unor noi cutremure politice. Nu intamplator, Valerian Stan, seful CCPM in 1997, a fost eliberat din functie in urma unor anchete privind inclusiv viitorul dosar "Flota", care ii vizau pe ministrii PD din guvernul dominat de PNTCD, iar Ovidiu Grecea, care i-a urmat lui Valerian Stan, a parasit postul in aprilie 2004, acuzand "doi si-un sfert" (DGIPI – serviciul secret al Ministerului de Interne) ca il urmareste si ii asculta convorbirile, dupa care, asa cum ii sta bine unui om care stie multe, a fost numit ambasador in Australia. si, de asemenea, nu intamplator, cel mai cunoscut control al mandatului Ponta i-a vizat pe consilierii de la Primaria Capitalei, dominata de razboiul cu Traian Basescu. 2009 este an electoral, iar la conducerea tarii sunt doua partide care urmeaza sa devina concurente.


INAINTE DE 2005
» 2004 – Presa sustinea ca seful CCPM nu a trimis procurorilor concluzia investigatiilor OLAF care ii priveau pe Viorel Hrebenciuc, fratii Sechelariu, Corneliu Iacubov si Dorinel Umbrarescu.
» 2003 – CCPM condus de Victor Ponta a anuntat 13 cazuri de folosire incorecta a fondurilor PHARE in prezenta sefului OLAF la Bucuresti.
» 2003 – CCPM declanseaza un control la Consiliul General al Bucurestiului. Primarul Basescu il acuza pe Adrian Nastase ca se lupta cu coruptia de ochii lumii.
» 2001 – seful Corpului de Control Ovidiu Grecea acuza DGIPI ca "l-a filat" in timpul unei calatorii in judetul Neamt. Ministrul de Interne Ioan Rus califica informatiile drept "povesti de Fratii Grimm".
» 1997 – seful Corpului de Control Valerian Stan este destituit in urma unor investigatii care priveau ministri PD din cabinetul Ciorbea. Una dintre ele privea dosarul "Flota" in care este implicat Traian Basescu. Ultima expertiza, din 2007, spunea ca prejudiciul este 0, cea initiala vorbea despre 275 milioane euro.

DUPA 2005
» Actul de control de la Compania Nationala de Autostrazi privind Spedition Umb SRL, PA&CO International, EUROCONSTRUCT TRADING 98 SRL si COM-AXA SRL a fost transmis la DNA.
» Parchetul General a fost informat asupra controlului de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, unde CCPM a constatat "o serie intreaga de nereguli cu privire la concesionarea activitatilor de explorare si exploatare a resurselor minerale".
» Raportul privind concesionarea Serviciului de Distribuire a Gazelor Naturale a ajuns la DNA, la solicitarea acesteia.
» Controlul la Aeroportul Baneasa privind cheltuirea banilor publici a fost transmis la DNA.
» Controlul de la ANIF in privinta contractelor pentru digurile de la Dunare dupa inundatiile din 2006 a scos la iveala ca nu s-au facut licitatii, desi trecuse perioada de urgenta, si ca nu s-au negociat toate preturile. Actul de control a fost transmis Parchetului General.

Nemirschi le închide gura angajaţilor de la Mediu

a o lună după ce a preluat scaunul
de ministru al mediului, Nicolae Nemirschi a emis o circulară prin care le pune în vedere tuturor celor aflaţi în subordinea sa că orice ieşire publică trebuie să aibă avizul său.

„Vă solicităm ca, prealabil organizării de conferinţe, comunicate de presă sau apariţii mass-media în probleme ce ţin de activitatea
instituţiei, să informaţi în termen rezonabil cabinetul ministrului cu privire la problematica ce urmează a fi abordată, precum şi punctul de vedere pe care îl aveţi cu privire la tema solicitată“, se precizează într-o informare semnată de Nemirschi pe 28 ianuarie 2009. Aceasta este adresată, „spre ştiinţă“, celor doi secretari de stat ai ministerului, Dan Cârlan, respectiv Doru Bădulescu, şi „în atenţia unităţilor care funcţionează în subordine, coordonare sau sub autoritate“, dar şi a directorilor din cadrul aparatului propriu.

Potrivit unor surse din interiorul
ministerului, cei care doresc să aibă o ieşire publică trebuie să aştepte răspunsul cabinetului, după ce au transmis tema şi „punctul de vedere personal“ asupra acesteia. Motivul oficial: „Transmiterea unui mesaj coerent din partea instituţiei în concordanţă cu strategia şi politica de mediu pe care ministerul şi-a însuşit-o“.

Circulara vizează „doar teme sensibile“

Noul şef al Gărzii de Mediu, Silvian Ionescu, crede însă că „nu este vorba despre o încercare de cenzurare“, iar presa va avea acces ca şi până acum la informaţiile din sistem. „Suntem două partide în coaliţie, iar iniţiativa domnului ministru a fost aceea de a vorbi cu toţii aceeaşi limbă. Este vorba despre politici de viitor şi despre teme sensibile, cum e, spre exemplu, taxa de poluare. În sensul acesta a fost dată
circulara“, a declarat Ionescu.

Integral in Evenimentul zilei.

Nicolăescu spune că bugetul alocat Sănătăţii va adânci criza din sistem

Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a declarat, în plenul Parlamentului, că bugetul alocat Sănătăţii de actualul Guvern va adânci criza din sistemul sanitar românesc, va distruge încrederea populaţiei, iar cetăţenii nu-şi vor mai putea face analize gratuit.

Nicolăescu a susţinut, în cadrul dezbaterilor asupra bugetului de stat pe 2009, că Executivul "se comportă cu dispreţ faţă de populaţie", în condiţiile în care anul acesta sunt alocaţi cu 20% mai puţini bani pentru investiţii în sănătate decât în 2008.

Basescu a invitat marti la Cotroceni sefii institutiilor din justitie

Presedintele Traian Basescu a invitat, marti, la Palatul Cotroceni, reprezentantii institutiilor cu responsabilitati in domeniul reformei justitiei pentru o analiza a masurilor ce trebuie intreprinse astfel incat Romania sa isi indeplineasca obligatiile asumate prin Tratatul de Aderare la UE.

Invitatia formulata de seful statului a fost adresata presedintilor celor doua Camere
, Mircea Geoana si Roberta Anastase, primului-ministru Emil Boc, vicepremierului Dan Nica, ministru al administratiei si internelor, ministrului justitiei, Catalin Predoiu, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

De asemenea, au fost invitati presedintele Curtii Constitutionale, Ioan Vida, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andreies, vicepresedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Dimitrie Bogdan Licu, presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Nicolae Popa, procurorului general al Parchetului
de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Laura Codruta Kovesi, procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, presedintelui Agentiei Nationale de Integritate, Catalin Macovei, presedintilor comisiilor juridice din Camera
Deputatilor, Daniel Buda, si Senat, Toni Grebla, precum si reprezentantilor conducerii coalitiei aflate la guvernare.

Presedintele Traian Basescu a invitat la Cotroceni principalii actori responsabili de reforma in justitiei in baza articolului 148, aliniatul 4 din Constitutie, care prevede ca "Parlamentul, Presedintele Romaniei, Guvernul si autoritatea judecatoreasca garanteaza aducerea la indeplinire a obligatiilor rezultate din actul aderarii".

Senatorul PNL Ioan Ghişe nu renunţă la Legea privind ştirile pozitive, în ciuda deciziei CCR

Senatorul Ioan Ghişe a declarat că va reformula proiectul de lege privind raportul dintre ştirile pozitive şi cele negative, iniţiat în legislatura trecută de el şi Gherorghe Funar, deşi Comisia juridică a Senatului a constatat astăzi neconstituţionalitatea, în concordanţă cu decizia CCR.

Ghişe a afirmat că va face demersuri pentru a relua această iniţiativă, motivând importanţa unei astfel de legi. "O să reiau această iniţiativă legislativă în care o să introduc şi criteriile care stabilesc teme pozitive şi cele negative, pentru că miza este mult mai mare decât ne imaginăm. Există studii care demonstrează caracterul nociv al bombardamentului cu ştiri negative", a declarat senatorul Ioan Ghişe.

Totodată, acesta a mai afirmat că decizia CCR, care a declarat în iunie 2008 legea ca fiind neconstituţională, se bazează pe argumente contradictorii.

Senatorii jurişti au votat raportul de constatare a neconstituţionalităţii asupra "Legii ştirilor pozitive", cu 7 voturi pentru şi o abţinere, a senatorului PNL Ioan Ghişe, cel care alături de peremistul Gheorghe Funar a fost iniţiatorul acestui act normativ.

Preşedintele comisiei, pesedistul Toni Greblă, a motivat
decizia spunând că legea ar introduce "o formă de cenzură, care ar fi la mâna unei instituţii ai cărei membri sunt numiţi politic". Ghişe l-a contrat pe acesta susţinând că "nu este vorba despre cenzură, pentru că selecţia temelor ar fi făcut-o producătorul de ştiri".

Camera
Deputaţilor a adoptat, pe 8 octombrie 2008, în unanimitate, raportul de respingerea a actului normativ iniţiat de senatorul PRM Gheorghe Funar şi deputatul PNL Ioan Ghişe, care propuneau modificarea Legii audiovizualului în sensul difuzării, în cadrul programelor de ştiri, a ştirilor "negative" şi "pozitive" în pondere egală.

Legea, respinsă şi în luna aprilie a anului 2008 de deputaţi, a ajuns din nou pe ordinea de zi a Camerei după ce a fost adoptată de Senat, ca for decizional, iar ulterior CCR a decis că prevederile sunt neconstituţionale, deoarece partajarea ştirilor în "pozitive" şi "negative" poate duce la "manipularea populaţiei prin selectarea subiectivă a informaţiilor sau prin neinformare.

"Această partajare a ştirilor, lipsită de orice criterii, poate pune în dificultate pe cei chemaţi să asigure
selectarea şi redarea ştirilor şi, totodată, este de natură să introducă subiectivismul în informarea opiniei publice", au motivat magistraţii Curţii, pe 9 iunie.

Replici acide intre Boc si Tariceanu pe tema bugetului si a contractului cu Sterling

Premierul Emil Boc a raspuns marti criticilor formulate de reprezentantii PNL la bugetul de stat pe 2009, aratand ca liberalii trebuie sa-si transforme acuzele in scuze la adresa romanilor, pentru deficitul bugetar inregistrat, ce ar putea conduce la pierderea unor fonduri europene, relateaza NewsIn.

Primul-ministru a mai acuzat PNL ca nu a inteles niciodata ce inseamna disciplina bugetara. "Credeti, domnule Tariceanu ca mai este cineva dispus sa va incredinteze spre pastrare si administrare
1 leu sau un metru patrat din teritoriul Romaniei, mai ales cel subteran? Am mari indoieli", l-a ironizat premierul pe liderul deputatilor PNL.
Boc a replicat liberalilor ca toate criticile aduse actualului Guvern sunt fara sustinere reala. El a spus ca PNL este deranjat de proiectul de buget pentru ca acesta nu mai este unul al clasei politice, ca nu mai exista bugetarii de lux pe care vechiul Guvern i-a creat, salariile acestora fiind plafonate de catre actualul Executiv..
Premierul a avertizat ca deficitul excesiv inregistrat anul trecut si constatat de UE are drept consecinta riscul pierderii unor importante fonduri europene. "Pentru neglijenta dumneavoastra, pierd toti romanii fondurile europene", a acuzat Boc.
In opinia premierului, PNL este deranjat si de faptul ca s-a inceput descretizarea tuturor contractelor ce vizeaza resursele Romaniei, dar si de decizia Guvernului de a ingheta salariile demnitarilor pe anul in curs.
Liderul deputatilor PNL, Calin Popescu Tariceanu a raspuns prompt premierului Boc in privinta acuzatiilor referitoare la contractul cu Sterling, declarand ca desecretizarea contractelor comerciale ar fi un lucru binevenit.
"Cand vorbiti despre incredintarea unui leu sau unui metru de teren
, trebuie sa tineti cont ca in Romania functioneaza legi si legile nu lasa loc la acte discretionare. Ele obliga Executivul sa le respecte si sa le puna in aplicare, asa incat nu am nici un fel de problema, inclusiv cu ceea ce dumneavoastra doriti sa faceti - si cred ca ar fi un lucru binevenit -, desecretizarea contractelor comerciale care sunt confidentiale, conform legii. Dar sta in puterea dumneavoastra sa o faceti si as dori sa o faceti pentru a lamuri aceasta chestiune, pentru ca altfel, in mod evident, veti folosi fiecare prilej de a arunca o bomba fumigena pentru a va ascunde incapacitatea si incompetenta . Cred ca acest lucru trebuie facut", a conchis Tariceanu.

Procedura de deficit excesiv împotriva României poate fi demarată în următoarele săptămâni

omisia Europeană aşteaptă "cât mai repede posibil" programul
de convergenţă al noului guvern român, urmând a-l analiza în câteva săptămâni şi fiind foarte probabil să demareze procedura de deficit excesiv pentru depăşirea limitei de 3% din PIB prevăzută în Pactul de Stabilitate.

Comisia Europeană va declanşa miercuri procedura de deficit excesiv împotriva a şase ţări, însă România nu se află încă printre ele, deşi are un deficit bugetar de 5,2% din produsul
intern brut (PIB) pentru 2008, aproape dublu faţă de 2007.

Motivul amânării raportului CE privind deficitul bugetar este legat de alegerile parlamentare din noiembrie 2008 şi formarea noului guvern, transmite corespondentul NewsIn la Bruxelles.

CE nu poate declanşa procedura de deficit excesiv fără a fi fost notificată în prealabil de către autorităţile naţionale cu privire la deficitul înregistrat sau prognozat, care ar trebui să depăşească limita de 3% din PIB.

Rapoartele ce vor fi adoptate miercuri constituie un prim
pas, fiind apoi trimise pentru un aviz consultativ Comitetului Economic şi Financiar
al UE, compus din reprezentanţi ai ministerelor economiei
şi finanţelor din cele 27 de state membre. Ulterior, CE va adopta decizia finală şi o va trimite Consiliului de miniştri (Ecofin) ce se va întruni pe 10 martie.

Ţările cel mai probabil a fi vizate de o procedură de deficit excesiv sunt Irlanda, care a înregistrat un deficit de 6,3% în 2008, de la un surplus bugetar de 0,2% în 2007, Spania, care a căzut de la un surplus de 2,2% la un deficit de 3,4%, precum şi Franţa, Grecia, Letonia şi Malta.

Un deficit bugetar datorat unor condiţii excepţionale, cu doar câteva zecimale peste 3% şi care este doar de scurtă durată poate determina Comisia să nu declanşeze în final procedura.

Este însă puţin probabil ca Irlanda cu deficitul de 6,3% în 2008 să poată evita această situaţie. Acelaşi lucru se poate spune şi despre România cu al său deficit de 5,2%. Bucureştiul va trebui să urmeze recomandările Comisiei pentru a ieşi din procedură, odată ce aceasta va fi declanşată.

Geoana pregateste mazilirea a 10 baroni

Mircea Geoana a inceput sa traga pe linie moarta baronii din cel putin zece filiale unde incearca sa-si puna oameni fideli.

Surse social-democrate spun ca primul
val al schimbarii, ordonat din Kiseleff, va cuprinde zece judete: Botosani, Mehedinti, Giurgiu, Calarasi, Maramures, Tulcea, Alba, Ilfov, Bihor si Cluj.

Mircea Geoana a dispus inlocuirea baronilor pusi in functii inca de pe vremea lui Ion Iliescu si Adrian Nastase - si vorbim de "oi sacre", precum Doru Ioan Taracila (Calarasi), Constatin Contac (Botosani), Eugen Nicolicea (Mehedinti) sau Trifon Belacurencu (Tulcea).

Luni, in Biroul
Permanent al PSD, nu s-a stabilit cine va merge sa faca ordine in organizatiile din Transilvania (ultima oara, la Cluj, fusese trimis Cristian Diaconescu) si nici nu s-au putut gasi vinovati directi, in conditiile in care Ioan Rus si Vasile Dancu - cei doi capi ai Grupului de la Cluj, care tineau in mana filialele din Ardeal - si-au dat demisia si, teoretic, nu mai au nicio responsabilitate pe linie de partid. Mircea Geoana s-a limitat sa spuna ca este "inadmisibil" ca PSD sa scoata doar 7% la Primaria Cluj.

Rezultatul primei confruntari electorale intre actualii parteneri guvernamentali PDL-PSD: 4 la 1

» Primul
bilant electoral al coalitiei starneste multa suparare in tabara PSD.
» PDL a obtinut 4 primarii, printre ele un oras mare, PSD a castigat un singur primar de comuna.

Marius Nicoara si Teodor Pop-Puscas sperau ca va exista si un al doilea tur de scrutin. Cum la Cluj nu au existat exit-polluri, speranta a palpait pana aproape de miezul noptii, cand numaratoarea paralela a voturilor a aratat ca Sorin Apostu a castigat din primul tur. Infrangerea a fost cu atat mai dura cu cat partidele politice din Cluj nu au reusit sa isi mobilizeze nici macar nucleul dur
de sustinatori. De fapt, la aceste alegeri, clujenii nu au avut ce sa aleaga. Toti candidatii importanti au incercat sa copieze proiectele sustinute de Emil Boc la alegerile din iunie 2008. Absolut toti au promis un nou sediu pentru Filarmonica Transilvania, un nou stadion pentru Universitatea Cluj, construirea centurilor ocolitoare ale Clujului si locuri de parcare in cartiere. Putini dintre ei au incercat sa asezoneze proiectele lui Emil Boc cu propriile lor promisiuni. Marius Nicoara a propus un program
eco-nomic anticriza, iar Teodor Pop-Puscas a promis ca va spori masurile legate de siguranta publica a oamenilor. Insa impresia generala este ca ei au procedat precum studentii care prind o lucrare de licenta de nota 10 din anii anteriori, o plagiaza si apoi se mira ca nu au luat si ei nota maxima. Teodor Pop-Puscas a rabufnit. "A fost blat. Un blat mioritic!", a spus reprezentantul PSD. El a cerut organizarea unei conferinte municipale care sa analizeze rezultatele alegerilor. Reprezentantul PNL, Marius Nicoara, acuza si el blatul politic intre PDL, UDMR si PSD. El crede ca UDMR si PSD au fost determinate sa faca acest blat prin promisiunea unor functii in administratia locala. Singurul partid care nici macar nu s-a agitat prea mult a fost PDL. Pentru ca Emil Boc este cel mai popular politician la Cluj, imaginea sa a aparut pe majoritatea afiselor celui desemnat de actualul premier drept "mostenitor" la primarie. Tehnica rudimentara de comunicare a functionat de minune. Sorin Apostu a obtinut 60,48 la suta din voturi, Marius Nicoara 24,78 la suta, iar Teodor Pop-Puscas doar 7,39 la suta, pe fond de participare redusa, in jur de 30%.

Sorin Apostu a spus, imediat dupa inchiderea urnelor, ca victoria sa "este rezultatul unei munci de echipa, o continuitate pe care au dorit-o clujenii la nivelul municipiului Cluj-Napoca". De la inaltimea celor 1,87 metri ai sai, Apostu a declarat ca spera sa fie "cel mai bun primar al Clujului, nu cel mai inalt". El a adaugat ca "prioritatea imediata" este gasirea unui sediu pentru filarmonica. Liberalul Marius Nicoara a incercat sa isi consoleze sustinatorii, carora le-a comunicat oficial ca PNL Cluj a obtinut cel mai bun rezultat din istoria sa. De altfel, Nicoara nu crede nici ca PNL a pierdut alegerile parlamentare. "Am reusit nu sa scadem, ci chiar sa crestem", a spus Nicoara, dupa care a anuntat ca filiala PNL Cluj nu crede ca liderul partidului, Calin Popescu Tariceanu, ar trebui schimbat la Congresul din martie. Suparat ca liberalul Nicoara a pierdut alegerile, ex-premierul Tariceanu i-a acuzat ieri pe social-democrati ca au facut "figuratie" si ca ar fi fost "noncombat". Tariceanu sustine ca PSD a intrat in "moarte clinica". Reuniti in cadrul Biroului
Permanent National, pesedistii se intrebau unii pe altii cum de a fost posibil sa obtina un procent atat de mic. Unii i-au reprosat lui Mircea Geoana ca nu a desemnat un candidat cu si mai multa notorietate, desi Pop este un fost politist care si-a centrat campania pe ideea sigurantei cetatenilor. Geoana insusi le-a spus unor apropiati ca testul Cluj este ratat
de PSD, ca este extrem de suparat si ca, daca ar fi stiut ca Pop-Puscas o duce atat de rau, s-ar fi implicat personal mai mult in campania electorala clujeana. De altfel, PSD Cluj, condus de Remus Lapusan, a primit sarcina sa faca o analiza a rezultatului dezastruos, dupa care organizatiile pesediste sa fie restructurate, "inclusiv la nivelul sectiilor de votare".

Si la Orastie tot PDL a castigat alegerile, prin Alexandru Munteanu, care a obtinut 52,51 la suta din voturi in primul tur de scrutin. In comunele din Alba, Horea si Rosia de Secas, PDL a castigat alegerile prin Marian Nicola si Gheorghe Wagner, cu 54,4 la suta din voturi, respectiv 51,82 la suta. Reprezentantul PDL a intrat si in turul al doilea al alegerilor din comuna bihoreana Carpinet, alaturi de cel al PSD. La fel s-a in-tamplat si in orasul timisean Faget. Singura localitate castigata de PSD este soimus, in judetul Hunedoara. Rezultatul primei confruntari electorale de la infiintarea actualei coalitii guvernamentale dintre PDL si PSD este de patru la unu.

Boc demite personalul Departamentului de Control al Guvernului pe motive de neîncredere

Aproape toţi angajaţii Corpului de Control al Primului
- Ministru, fost Departament de Control
al Guvernului, cu excepţia a trei persoane, au fost concediaţi marţi prin decizii individuale semnate de premierul Emil Boc. Potriviteful SGG, Daniela Andreescu, decizia premierului a fost dictată de considerente legate de neîncrederea în respectivul personal.

În deciziile de disponibilizare pe care le-au primit marţi cei 61 de angajaţi se precizează că acestea au fost luate în baza articolului VII
, punctul 16, din OUG 3/2009. Actul normativ prevede la articolului VII, punctul 16, că ""Personalul fostului Departament de Control al Guvernului se preia în limitele numărului de posturi alocat prin decizie a primului-ministru, pe baza îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege, a bunului său renume şi a încrederii acordate de primul-ministru, cu condiţia semnării unui angajament de loialitate, cu păstrarea drepturilor salariale aferente funcţiei de execuţie".

Decizia vine după ce, la finele săptămânii trecute, aproximativ 25 de angajaţi ai Corpului de Control au fost chemaţi la Guvern şi li s-a spus să "plece acasă", potrivit unor surse citate de NewsIn.

Decizia de concediere a angajaţilor Corpului de Control al Primului-Ministru a fost luată după ce aceştia nu au primit, din partea premierului Emil Boc, votul de încredere, decizia premierului fiind pusă în aplicare de SGG, a declarat marţi şeful SGG, Daniela Andreescu.

"Am pus în aplicare o decizie a prim-ministrului. (...) Premierul a dispus, în data de 6 ianuarie, analiza şi verificarea activităţii Departamentului de Control. În urma acelei analize, premierul a dat vot de încredere unui număr de şapte persoane din cele 68 angajate în instituţie. Decizia premierului este pusă în aplicare de SGG în calitate
de ordonator de credite
pentru actualul Corp de Control", a declarat Andreescu.

Guvernul a adoptat săptămâna trecută o Ordonanţă de Urgenţă potrivit căreia Departamentul de Control al Guvernului, structură fără personalitate juridică în cadrul aparatului de lucru al Guvernului, se desfiinţează. Locul său a fost luat de Corpul de control al primului-ministru, ca departament fără personalitate juridică, în subordinea primului-ministru şi în coordonarea, din punct de vedere administrativ-financiar (fiind finanţat prin bugetul SGG), a secretarului general al Guvernului.

Turismul a primit anul acesta de zece ori mai mult decât în 2008

et de austeritate, dar nu pentru toţi. În timp
ce unele ministerele au primit mai puţin sau la fel ca şi în 2008, altele au primit sume şi de 10 de ori mai mari decât anul trecut.

2009 este un an bun pentru Ministerul Turismului pentru care s-au alocat aproape 400 de milioane de lei de la Bugetul de stat, adică de aproximativ 10 de ori mai mult decât anul trecut. Când, e drept, de turism se ocupa o agenţie gvernamentală.

Turismul e urmat de Comunicaţii în topul celor cu care bugetul e anul acesta generos. Dacă în 2008, acest domeniu a primit un buget de aproape 29 de milioane de lei, anul acesta la Comunicaţii merg aproape 319 milioane de lei
.

Urmează Ministerul Afacerilor Externe. Guvernul a alocat pentru el peste 818 milioane de lei anul acesta în timp ce în 2008 bugetul indica pentru afacerile externe o valoare de 507 milioane de lei. Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei se află şi ele printre ministerele care se pot lăuda că au primit ceva în plus
faţă de anul trecut însă în cazul lor diferenţele sunt considerabil mai mici.

Macaroane cu mămăligă

ram singurul român. Ceilalţi erau polonezi, unguri, ruşi, bulgari, croaţi, slovaci. Ne aflam cu toţii, cu câtăva vreme în urmă, într-o capitală occidentală. Seara, după conferinţe pe teme de hitech, ne-am adunat la barul hotelului. Fiecare spunea cum îl cheamă şi de unde este. În mod natural, toţi ceilalţi s-au grupat şi au început să discute cu însufleţire. Tot natural, eu am fost izolat. Nu pentru că mă cheamă Popescu, nu pentru că aş fi fost un monstru cu coarne, nu pentru că n-aş fi vorbit engleza. Cum auzea că sunt român, fiecare lua distanţă. Şi nu erau politicieni sau jurnalişti, erau computerişti. Senzaţia pe care am trăit-o atunci, singur cu berea în faţă, n-o s-o uit niciodată.

Cu atât mai mult îi înţeleg pe românii care muncesc cinstit în Italia şi cărora le e frică acum să mai intre într-un local public. Dacă aş fi în locul lor, aş încerca totuşi să mă gândesc că italienii care bat români pentru că sunt români nu diferă mult la cap de românii violatori. Dar şi că, pe de altă parte, e vorba de violuri, nu de furtul unei bucăţi de pâine pentru că eşti şomer şi n-ai ce pune copiilor pe masă. Violul e forma cea mai înaltă de jaf: înseamnă a jefui o fiinţă omenească de trupul ei. Că majoritatea tâlharilor de trupuri din Italia au cetăţenie română este un fapt. El poate avea şi o explicaţie derivând din mentalul colectiv al spaţiului carpato-danubian. Pe aici, violul, când nu e dublat de omor, e considerat o semi-infracţiune, tratată cu un amuzament complice: „Hai, dom’le, că i-o fi plăcut şi ei!” „Să zică mersi baba!” „Cineva trebuia s-o înceapă şi pe gagica aia!”

Mândri la modul teoretic şi patriotic de potenţialul lor viril, „cu care i-am covârşit pe unguri”, masculii români, între care, potrivit statisticilor, o treime au probleme cu erecţia, nu vor să înţeleagă cum poate violul ucide psihic o femeie, darmite o fată.

Românii care înţelegem asta trebuie să înţelegem – nu să şi acceptăm – şi faptul că reacţiile din societatea italiană sunt inevitabile: neofasciştii se agită, politicienii extremişti încearcă să câştige capital politic din propaganda antiromânească, o parte a publicului italian prizează această propagandă; cât priveşte presa din Cizmă, am mai auzit o inedită de la fostul ministru de Externe Cioroianu: cică statul român să ia măsuri juridice împotriva presei italiene! Ca şi cum colegii noştri „macaronari” ar proceda altfel decât presa noastră „mămăligară”, care explodează zilnic în isterie, stridenţă, cinism şi agresivitate orbească!

Ca şi cum declaraţia actualului ministru de Externe, Diaconescu, cu privire la „xenofobia” guvernului italian, n-ar fi tot o strigătură patriotardă, prin care se face uitat faptul că PRM, echivalentul românesc al extremiştilor italieni, ar reacţiona la fel într-o situaţie echivalentă, fără ca asta să implice neapărat guvernul.

A-i acuza pe italieni de xenofobie mi se pare o pierdere de vreme. Una este atitudinea aberantă a sutelor de albanezi kosovari care au iniţiat pe site-ul Facebook o campanie împotriva cântăreţilor duo Morandi pentru simplul motiv că sunt români şi statul român nu a recunoscut independenţa Kosovo, şi alta reacţiile italiene, mai mult sau mai puţin justificate, la violuri româneşti comise pe bandă rulantă. Dacă ultimul cetăţean român care a violat în Italia n-a ţinut seama o clipă de ce poate aprinde împotriva românilor în atmosfera deja foarte încărcată, nu putem pretinde italienilor să fie cu toţii echilibraţi sau internaţionalişti.

Sever Muresan, achitat in cazul fraudarii Bancii Dacia Felix

Tribunalul Constanta a decis, miercuri seara, achitarea lui Sever Muresan si a lui Mircea Horia Hossu, pentru savarsirea infractiunilor de inselaciune, fals material, uz de fals, folosirea creditului cu rea credinta si abuz in serviciu, in dosarul fraudarii Bancii
Dacia Felix, anunta NewsIn.

Tribunalul Constanta a decis ca Muresan si Hossu sa restituie catre SC Bank Leumi Romania SA (fosta SC Eurom Bank – fosta Dacia Felix) suma de 15.800.000 lei, 121.001.000 dolari
si 10.000.000 franci elvetieni, transmite corespodenntul NewsIn.

Sever Muresan si Mircea Horia Hossu au fost trimisi in judecata pentru savarsirea infractiunilor de inselaciune, fals material, uz de fals, folosirea creditului cu rea credinta si abuz in serviciu.

Potrivit rechizitoriului, in perioada 1993-1995, Sever Muresan, in calitate
de presedinte al mai multor societati comerciale cu sediul in Romania si strainatate si de membru in Consiliul de Administratie al BDF, ar fi obtinut de la aceasta banca credite in valoare de peste 1.000 de miliarde de lei, cu scopul de a achizitiona otel-beton si de a-l exporta catre societatea Cadewel Investment Ltd. din Insulele Virgine.

Muresan era administratorul firmei Cadewel Investment Ltd. Pentru "acoperirea rambursarii" creditelor, Muresan, in intelegere cu Mircea Horia Hossu, ar fi intocmit si folosit documente
financiar-bancare false. In raportul Bancii Nationale a Romaniei din aprilie 1996 se arata ca grupul de firme SM Invest, condus de Muresan, datoreaza BDF 800 de miliarde de lei. Un capitol separat al cercetarilor l-a constituit depozitul BDF la Fondo Sociale Di Cooperazione Europa (Milano-Italia).

La acest fond a fost depusa suma de 160 de milioane de dolari, bani transformati, la 5 iunie 1995, in obligatiuni la purtator, apartinand societatii Party Pool SA. Conform anchetatorilor, aceasta societate era administrata de Sever Muresan,. In ianuarie 1997, Muresan si Hossu au fost arestati in acest dosar, dar dupa cateva luni, din cauza unor vicii de procedura, cei doi au fost pusi in libertate.

Procesul in care Sever Muresan si Mircea Horia Hossu au fost acuzati de inselaciune in dauna BDF a inceput la Judecatoria Cluj-Napoca si a fost stramutat, in aprilie 1998, la Judecatoria Suceava, care a inceput judecarea in lipsa a lui Muresan, intrucat acesta era fugit din tara. Dupa aducerea in tara a lui Muresan, s-a obtinut stramutarea dosarului la Constanta. La instantele constantene, dosarul a trecut prin mai multe cicluri procesuale, in prezent, rejudecandu-se la Tribunalul Constanta.

Decizia anuntata de judecatorii Tribunalului Constanta poate fi atacata cu recurs in 10 zile de la pronuntare.

Patru persoane, rănite într-un schimb de focuri de armă, la Găneasa, judeţul Olt

atru persoane au fost rănite miercuri seară în urma unui conflict în care s-au tras mai multe focuri de armă, în localitatea Găneasa, judeţul Olt. Din primele informaţii se pare că este vorba despre o ciocnire între două grupări aparţinând partidelor politice PSD şi PDL. Incidentul a avut loc în faţa casei
unor cetăţeni de etnie rromă. Vom reveni cu amănunte.

Mai mulţi membri şi simpatizanţi ai PD-L şi PSD s-au luat la bătaie, în contextul în care duminică se va desfăşura al doilea tur de scrutin al alegerilor pentru fotoliul de primar. În timpul
conflictului s-au tras mai multe focuri de armă şi cel puţin patru persoane au fost rănite.

Incidentul survine cu numai câteva ore înaintea sosirii în localitate a preşedintelui camerei
deputaţilor, Roberta Anastase, aceasta vizitând localitatea după ce şi preşedintele senatului, Mircea Geoană, a făcut acelaşi lucru în urmă cu 2 săptămâni.

Mai multe forţe de ordine au fost aduse în localitate pentru a reinstaura ordinea.

Tokes acuza Romania de "genocid pasnic"

n aceasta saptamana, europarlamentarii UDMR Sogor Csaba si Iuliu Winkler vor inainta Presedintelui Parlamentului European, Hans-Gert Pöttering petitia adoptata la adunarea de la Sfantu Gheorghe din 8 februarie 2009. Textul contine cele mai dure si grave acuzatii pe care le-am auzit pana acum la Bruxelles impotriva Romaniei, conducatorilor sai politici si administratiei centrale. In mod evident, ceilalti europarlamentari romani nici macar n-au dat vreun semn ca asa ceva i-ar putea interesa, in traditia lipsei lor de vizibilitate si preocupare pentru imaginea tarii pe care se presupune ca ar trebui sa o reprezinte in forumul legislativ european. In aceste pagini puteti citi textul petitiei amintite. Am solicitat celor doi europarlamentari UDMR un punct de vedere asupra acestui document, dar din partea secretariatului lui Sogor Csaba am primit replica "nu avem nimic de comentat", iar din partea lui Iuliu Winkler nu am primit niciun semnal. Iata de ce, in virtutea faptului ca Laszlo Tökes candideaza pe primul loc pe lista comuna UDMR-PCM pentru alegerile europarlamentare din 10 iunie, i-am solicitat parerea asupra acestui document
precum si punctul sau de vedere asupra revendicarilor pe care le contine, intr-un moment in care este evidenta intrarea intr-o faza de internationalizare a unei situatii pe care unii inca o cred limitata exclusiv intre frontierele Romaniei.
Ne aflam in fata unei situatii paradoxale. Pe de o parte, in urma cu cateva zile, presedintele Romaniei acuza in mod deschis existenta unui proces de epurare etnica operat de minoritatea maghiara. Pe de alta parte, iata, documentul UDMR spune, la fel de clar, la punctul 3, ca ar exista un proces de populare controlata care urmareste modificarea componentei etnice... Dumneavoastra cu ce va justificati pozitia?

Daca pornim de la statistici, este clar ca astfel de schimbari radicale in componenta demografica si etnica a unui tinut nu se pot produce numai prin vointa si regia politica. Ma refer acum la statisticile privind Transilvania din anii '20 incoace. Atunci, in Transilvania, proportia minoritatilor era de aproximativ 45%, iar astazi acest procent a scazut sub 20%. Sa lasam acum deoparte problema minoritatilor evreiesti sau germane, dar, in ce priveste ungurimea, este limpede faptul ca tinuturi unde sunt sau au fost in majoritate maghiari, peste tot vedem acum ca aceasta componenta s-a schimbat si in multe locuri ungurii chiar au disparut. Din aceasta cauza, la inceputul anilor '90, am afirmat ca de 70 de ani se duce impotriva maghiarimii un genocid pasnic, fara sange... Atunci toata lumea a sarit impotriva mea, am fost etichetat ca fiind nationalist si extremist. Numai ca statisticile indica altceva si imi dau dreptate. Se stie foarte bine ca aceasta politica este foarte complexa, se poate ajunge la rezultate concrete prin asezarea fortata a locuitorilor de peste Carpati, sau prin asimilare fortata, reorganizand scolile in asezaminte mixte, etc, dar si, in mod indirect, atmosfera negativa creata in mod artificial poate produce asemenea efecte.
Vorbeati despre "genocid pasnic" la inceputul anilor '90. Dupa ce UDMR-ul a fost la guvernare aproape continuu, va mai mentinenti aceasta acuzatie grava?
Da, o mentin pentru ca si de atunci pana acum se produce acest lucru. In esenta sa, strategia nationala a Romaniei nu s-a schimbat. Spre exemplu, introducerea elementului romanesc in secuime si ma refer aici la crearea Episcopiei romane ortodoxe in secuime, ori la cladirea in ultimii 20 de ani a aproape 2000 de biserici romanesti. Numai la Oradea au fost cladite 16 sau 17 biserici ortodoxe intru marea slava a Domnului! Pe de alta parte, un element interesant il constituie faptul ca multe unitati ale armatei, politiei, jandarmeriei, serviciilor sunt introduse treptat in tinuturile secuiesti... Vad acest lucru spre exemplu in Odorheiu Secuiesc unde multe unitati ale Ministerului de Interne sunt amplasate acum in secuime. Se duce un fel de colonizare prin metode pasnice si ne aducem aminte cum si in timpul perioadei comuniste a existat o incercare de schimbare a componentei etnice a unor tinuturi maghiare, asta si in Bihor sau Satu Mare, acolo unde colonizari reale au inceput inca si mai devreme, in anii '20 si '30. Dar si acum, daca sunt trei sau patru familii romanesti intr-un sat din Bihor sau Satu Mare, se si cladeste o biserica ortodoxa romana. Vorba aceeea, inca nu sunt broaste, dar se face lacul unde ele sa poata sari. Ceea ce se intampla in realitate este o incercare continua de fragmentare a unitatii satelor si asezarilor maghiare.

Basescu contrazis

Presedintele Traian Basescu a spus ca nu exista niciun roman in structurile de conducere din Harghita si Covasna. Asta nu e discriminare operata de minoritatea maghiara impotriva romanilor?
Trebuie sa analizam aceasta afirmatie. Pe de o parte, este absolut clar ca in unitatile administrative din Harghita si Covasna, aflate direct in subordinea Guvernului, inca si acum majoritatea conducatorilor sunt romani, deci in proportie inversa fata de proportia etnica din zona. Este adevarat insa ca in autoguvernarile locale maghiarii sunt cei preponderenti, dar, in majoritatea cazurilor, sunt angajati
ai administratiei locale, respectandu-se proportia etnica a localitatii respective.
Problema este ca dl. Traian Basescu a afirmat ca nu exista niciun roman in acele structuri de conducere!
Da, asa a spus, dar presedintii Consiliilor Judetene au venit sa-i demonstreze ca lucrurile nu stau asa si au negat realitatea afirmatiilor facute de Domnia-Sa. Si-au argumentat pozitia cu date, nume, cifre, diagrame ale unitatilor administrative.
In preambulul petitiei se spune ca s-ar constata o amplificare a atitudinii antimaghiare. Pe ce va bazati cand faceti o asemenea afirmatie?
Dupa parerea mea, pe de o parte exista o atitudine politica antimaghiara, dar ea a existat si in timpul cand UDMR s-a aflat la guvernare. Numai ca, atunci, politica respectiva era dusa mai pe ascuns. Cand noi ne-am expus opiniile impotriva acestui tip de politica, UDMR-ul a tacut, numai ca, acum, cand a cazut de la guvernare, UDMR-ul are interesul sa nu mai taca si sa exprime aceasta realitate. Eu nu cred ca actuala conducere a UDMR ar avea baza morala sa strige numai acum daca pe noi au incercat sa ne reduca la tacere atunci cand noi eram singurii care protestau. Sigur ca exista o politica antimaghiara dar nu mai mult ca inainte, atunci cand UDMR-ul se afla la guvernare. Acum conducerea UDMR, cand partidul a ajuns in opozitie, are tot interesul sa joace pe cartea nationala, sa o scoata in fata. Raspunzand deci intrebarii dvs., da, dintotdeauna a existat o politica antimaghiara intr-o proportie mai mare sau mai mica.

Alianta cu UDMR

Bun, atunci asta este cauza pentru care UDMR-ul va doreste acum portdrapelul intereselor comune ale maghiarimii din Romania la Bruxelles, oferindu-va primul loc pe listele pentru europarlamentare?
UDMR-ul se afla acum intr-o situatie care il obliga sa-si schimbe politica dusa pana acum cand a jucat o singura carte, cea de a fi in guvern sau in apropierea lui. De data asta, politica respectiva a condus UDMR-ul la un esec si partidul nu era pregatit sa duca o politica de opozitie sau sa exprime realmente pozitiile unei minoritati asuprite si discriminate. Si acum partidul isi cauta iesirea din aceasta situatie si UDMR-ul se radicalizeaza. 80% din revendicarile continute in aceasta petitie au fost pentru prima oara prezentate de noi si acum UDMR-ul opereaza o intoarcere completa, hai sa nu zicem de 90 de grade, poate doar de 80 de grade si isi asuma pozitiile sustinute de noi pana acum. Pe de o parte, trebuie sa spun ca ma satisface faptul ca UDMR-ul realizeaza ca romanii incearca sa militarizeze zona secuimii, dar, pe de alta parte, nu cred ca este moral din partea lor sa-si asume pozitiile pentru care altadata, cu putin timp in urma, ne-au huiduit si condamnat. Iar acum se comporta de parca nu s-ar fi intamplat nimic si situatia de acum ar fi existat dintotdeauna. UDMR-ul ar trebui sa-si faca o autocritica si sa spuna clar ca pana acum a gresit si ca le pare rau ca din pozitiile guvernamentale pe care le-au ocupat pana nu demult chiar ne-au hartuit pe noi toti, pe autonomisti, pe activistii Partidului Civic Maghiar, ne-au dat in judecata...
Iata inca o afirmatie foarte grava din acest document unde se cere "oprirea distrugerii intentionate a economiei din zona secuiasca". Ce argumente aveti?
Din cate stiu eu, nu putem vorbi despre o distrugere intentionata a economiei din secuime, ci pur si simplu nu a fost dezvoltata corespunzator economia din zona respectiva.
Asta este cu totul si cu totul altceva.
Pur si simplu nu stiu la ce se refera ei aici. Daca se refera la fenomenul taierii padurilor, atunci e clar ca au existat si exista taieri masive de paduri si chiar o activitate de mafie in acest domeniu...
Bine, dar taieri masive de paduri s-au inregistrat si in alte locuri!
Pentru mine, ce este clar e ca viata economica a secuimii a fost intotdeauna dezavantajata si nici dupa 1989 nu s-a schimbat esentialmente situatia. Intrebati-i pe ei la ce s-au gandit cand au afirmat acest lucru!
I-am intrebat si, prin secretara, mi s-a raspuns ca nu au de facut niciun
fel de comentarii!
Asta chiar e un raspuns absolut ciudat!

Chestiunea autonomiei

Ajungem acum la punctul 10 al petitiei: cererea in favoarea autonomiei tinutului secuiesc. Presedintele Traian Basescu a afirmat ca in termenii Constitutiei Romaniei, aceasta nu se va produce niciodata!
Dupa parerea mea, in vocabularul politic nu exista cuvantul "niciodata"! Domnul Traian Basescu a gresit folosind acest termen. La mijlocul secolului al XIX-lea, nimeni nu ar fi spus ca Ardealul va reveni vreodata Romaniei. Mai mult chiar, in Uniunea Europeana exista tari unitar nationale, cum ar fi Spania, spre exemplu, unde exista structuri dezvoltate de autonomii. In Constitutia spaniola, exista un paragraf in care se afirma existenta statului national unitar, iar intr-un alt articol se asigura structura autonoma a diferitelor regiuni. Dupa parerea mea, domnul presedinte Basescu s-a pronuntat nuantat in ce priveste regionalizarea, despre autonomia locala ce se poate asigura in toata tara. Din punctul meu de vedere, prin negocieri s-ar putea ajunge la o solutie care ar putea asigura unele drepturi specifice regiunii secuiesti, fara a ofensa sau incalca in vreun fel suveranitatea sau Constitutia Romaniei. In acest sens, noi am inaintat domnului presedinte o propunere in vederea initierii unei mese
rotunde, a unei dezbateri cu reprezentativitate nationala intre reprezentantii populatiei majoritare si cei ale minoritatii maghiare pentru a discuta toate problemele esentiale, respectiv relatia noastra cu populatia majoritara. Cu asta ar fi trebuit sa se inceapa acum 20 de ani, caci propunerea initiala am facut-o in acest sens chiar la inceputul anilor '90, regasindu-se chiar in mai multe documente oficiale ale UDMR-ului, pe vremea in care am facut parte din conducerea acestui partid. Dar nimeni nu a dorit sa acorde atentia cuvenita acestei propuneri. Dupa parerea mea, pana la urma, asa se va intampla, caci reprezentantii minoritatii trebuie onorati macar prin a li se pune intrebarea privind revendicarile lor. Principiul de baza al democratiei spune ca cei in cauza trebuie sa fie intrebati care doresc sa le fie soarta pe mai departe, iar acest lucru nu-l neaga nici domnul Basescu pentru ca normele europene asigura protectia drepturilor minoritatii...
Acum un an, cand vorbeam despre posibilele solutii pentru problema tinutului secuiesc, afirmati ca ar trebui transpusa negocierea intre palestinieni si evrei pe baza principiului "pace contra teritorii". Va mai sustineti afirmatia de atunci?
Da, o sustin in continuare. Si as mai dori sa adaug cateva consideratii. Pentru sustinerea unui asemenea principiu si aplicarea sa in practica, avem nevoie de un sprijin international si, in special, de sprijinul Ungariei. Aceasta deoarece relatia noastra cu populatia majoritara romana trebuie privita in contextul relatiilor romano-maghiare. De fapt, este vorba despre doua natiuni, cea romana si cea maghiara, care numara ungurii 15-16 milioane, romanii in jur de 20 de milioane...
21,8 milioane...
Da, dar in aceasta cifra suntem inclusi si noi, maghiarii... Daca punem la socoteala toate comunitatile din jur si ajungem la o cifra de ansamblu, atunci astea sunt cifrele pentru doua natiuni europene care trebuie sa convietuiasca si sa se inteleaga intre ele si asta sa constituie un factor de stabilitate pentru regiune.

Cu jalba la UE

Dar ce sa faca Ungaria in toate astea? Tocmai de curand, chiar la Budapesta, presedintele Basescu i-a comunicat omologului sau maghiar pozitia sa transanta privind tinutul secuiesc!
In context european, Romania si Ungaria sunt parteneri egali si atunci trebuie sa amintim si pozitia la fel de ferma a presedintelui Ungariei care a spus foarte clar ca sustine si sprijina autonomia teritoriala a tinutului secuiesc. Ar trebui sa cautam o solutie care sa vina in urma unei intelegeri intre cele doua natiuni, vorbind aici si despre minoritatile nationale care traiesc in afara hotarelor tarii. Eventual, o solutie sub protectia Uniunii Europene.
Veti cere acest lucru? Veti aduce aceasta problema in fata forurilor internationale?
Aceste initiative, propuneri si idei politice au un curs propriu de dezvoltare si este de la sine inteles ca daca vom putea crea unitatea noastra in interior
si vom dobandi si sprijinul guvernului ungar din totdeauna, atunci vom avea sanse sa punem aceasta problema in forurile internationale. Internationalizarea problemelor noastre este foarte importanta, exact asa cum este si problema minoritatilor romanesti de peste hotare. De exemplu, comunitatea romanilor din Valea Timocului are nevoie de sprijinul UE deoarece, in acest moment, pana si identitatea lor nationala este negata. Numai printr-o interventie pasnica a UE s-ar putea rezolva situatia lor, inspre binele romanilor in general.
Cum vedeti viitoarele relatii cu membrii grupului romanesc care, previzibil, vor avea o cu totul alta viziune asupra problemelor discutate pana acum?
Aceasta mi-a fost pozitia dintotdeauna numai ca, daca n-ai destul teren de miscare pe plan politic, atunci nu poti reprezenta aceste deziderate ale comunitatii tale. De data asta, daca reusim sa ajungem in Parlamentul European pe lista aceasta comuna, atunci s-ar indeplini primul scop mai important, adica reprezentarea unitara a intereselor maghiare. Sper ca si in Ungaria se vor produce schimbari in guvernare si trebuie sa va mai spun ca, pe de alta parte, in toate comunitatile maghiare din jurul Ungariei are loc un proces de intensa fermentare politica. Dupa parerea mea, dupa 20 de ani, a devenit evident ca asa-numita politica a pasilor mici nu este eficienta si nu duce nicaieri. Poate doar domoleste lucrurile pentru moment, dar nu permite indeplinirea scopurilor prioritare si existentiale ale comunitatii maghiare... Va trebui sa purtam un dialog si cu toti colegii nostri din grupul PPE din Parlamentul European. In orice caz, mie domnul presedinte Train Basescu imi este foarte simpatic in masura in care cel putin cu el poti aborda toate problemele si sa le discuti in mod deschis. Pana acum, dezbaterile au fost evitate pe aceste teme delicate si asta n-a folosit nimanui, nici majoritatii, nici minoritatii... In perspectiva, cred ca UE nu va putea evita abordarea acestei probleme si va introduce un sistem de aparare a intereselor minoritatilor si va accepta ideea drepturilor lor colective.
Constitutia la mezat
Ma surprinde faptul ca ati evocat principiul statului national unitar asa cum figureaza el in Constitutie, in timp ce dl. Marko Bela, dimpotriva, spune ca Romania nu este un stat national unitar, ci unul multinational.
Eu nu am spus ca sunt de acord cu ideea statului national unitar, dar o accept ca o realitate declarata de Constitutie. Noi respectam legile tarii, am dori schimbarea acestui articol, dar stim ca exista un alt articol care interzice schimbarea primului... Dar si in cadrul acestei Constitutii am putea realiza unele modificari pozitive. Dar vreau sa va spun ca eu nu cred ca pe lumea asta exista in vreo Constitutie nationala un articol cum este cel din Constitutia Romaniei care sa interzica schimbarea altor articole. Este absurd si reflecta temerea majoritatii, irationala, de ceva anume. Poate de schimbarea granitelor... De orice.
Daca vorbim de temeri, am si eu una. Am resimtit-o atunci cand am citit
ca pe diverse cladiri administrative din Harghita si Covasna a fost ridicat steagul secuiesc si nu cel romanesc. Vi se pare normal? Mie imi produce teama.
Este de la sine inteles ca steagul Romaniei este cel care trebuie ridicat, deoarece steagul Romaniei este si steagul nostru, al tuturor locuitorilor tarii.
Este de la sine inteles ca steagul Romaniei este cel care trebuie ridicat, deoarece steagul Romaniei este si steagul nostru, al tuturor locuitorilor tarii.
Petitia maghiarilor adunati la Sfantu Gheorghe
Catre Presedintia Romaniei
Catre Guvernul Romaniei
Catre Parlamentul European
Noi, participantii la marea adunare din Sfantu Gheorghe, am constatat dupa alegerile parlamentare o amplificare a atitudinii antimaghiare venita atat din partea guvernului, cat si din partea presedintelui Romaniei;
Tinand cont ca autonomia tinutului Secuiesc are radacini inca de mai multe secole;
Amintindu-ne ca si la nasterea statului roman modern autonomia tinutului Secuiesc a fost garantata prin actul de unire, care si in vremurile intunecate ale comunismului - chiar cu drepturi stirbite - a existat;
Luand in considerare formele de autonomie existente in Uniunea Europeana, cat si drepturile colective ale comunitatilor minoritare, care sustin convietuirea pasnica intre diferite etnii,
Solicitam
1. Traian Basescu sa-si retraga declaratiile care au indignat secuimea
2. Respectarea proportiei etnice in institutiile publice descentralizate
3. Incetarea popularii controlate, mai mult sau mai putin deschise sau mascate, prin care se urmareste modificare componentei etnice
4. Oprirea distrugerii intentionate a economiei din regiunea secuiasca si asigurarea
dezvoltarii corespunzatoare a infrastructurii
5. Retrocedarea rapida a bunurilor bisericesti si publice ce au fost nationalizate
6. Oprirea cresterii numerice a unitatilor militare si, de asemenea, la fel ca in alte zone, trecerea imobilelor detinute de acestea in subordinea administratiei publice locale
7. Infiintarea de catre statul roman a unei universitati maghiare, cu finantare din bugetul statului
8. Recunoasterea limbii maghiare, alaturi de limba romana, ca si limba oficiala regionala
9. Recunoasterea si extinderea drepturilor colective
10. Autonomia teritoriala a tinutului secuiesc
8 februarie 2009.
Sfantu Gheorghe

Boc a trimis-o pe gravidă după Tăriceanu!

Șeful guvernului susține că nu poate lucra cu angajații Corpului de Control de pe vremea fostului premier și consideră că este normal ca aceștia să fie concediați.

Emil Boc nu revine, deocamdată, asupra niciuneia dintre concedierile făcute marți la Corpul de Control al premierului, deși printre cei care au fost dați afară se numără o femeie care abia a născut, iar alta în ultimul trimestru de sarcină. Motivul invocat de șeful guvernului ieri: au venit cu Tăriceanu, pleacă odată cu el.

„Primul-ministru nu poate lucra cu un Corp de Control al vechiului prim-ministru. Eu sunt pus în situația de a verifica acte ale fostului prim-ministru și nu pot să fac asta cu actualul Corp de Control. Un Corp de Control al primului-ministru vine și pleacă cu primul-ministru care este în acel moment în mandat. Acesta este un lucru normal. În procesul de concediere se vor respecta toate prevederile legale”, a declarat Boc, fără a da alte lămuriri referitoare la situația celor două femei. Nici șefa SGG, Daniela Andreescu, nu a făcut ieri precizări suplimentare referitoare la acest subiect.




Singurul răspuns primit la solicitările EVZ a fost că are cunoștință de situația de la Corpul de Control, dar este în ședință și nu poate face alte comentarii.

Guvernul, amenințat cu procese

Angajata aflată în ultimul trimestru de sarcină, dar și ceilalți consilieri concediați și-au anunțat intenția ieri de a contesta în instanță deciziile de eliberare din funcție. ”Este un abuz, o încălcare a Codului Muncii. Este inadmisibil ceea ce s-a întâmplat. Știau situația mea. I-am informat, potrivit legii, încă din prima perioadă a sarcinii, iar la 1 martie urma să intru în prenatal”, ne-a declarat ieri femeia.

Ea a precizat că a aflat că este pe lista disponibilizaților când a sunat la serviciu pentru a rezolva niște chestiuni birocratice, fiind în această perioadă în concediu medical. A venit totuși la serviciu pentru a cere lămuriri de la șeful Corpului de Control, Sorin Alăzăroaie.

„Am cerut audiență ca să clarific situația. Mi s-a explicat că n-am primit votul de încredere al premierului. Am întrebat ce înseamnă asta, iar răspunsul a fost destul de evaziv. Am insistat și am fost sfătuită să-l întreb pe premierul Boc dacă am nelămuriri”, ne-a declarat femeia. Ea a precizat că, deocamdată, nu a primit decizia oficială de demitere. Mai mult, postul l-a ocupat prin concurs în 2005, fiind angajată pe perioadă nedeterminată, și nu este membră a niciunui partid politic.

Potrivit Codului Muncii, concedierea salariatului nu poate fi făcută pe durata în care femeia salariată este gravidă, în măsura în care angajatorul a luat act de acest fapt anterior deciziei de concediere. Prevederea nu se aplică în cazul în care intervine reorganizarea judiciară sau falimentul angajatorului, însă în situația de față motivul invocat este că salariații nu beneficiază de încrederea premierului, condiție introdusă în lege săptămâna trecută.

Asasinul lui Nemescu, şase ani după gratii

ritanicul Ali Imran a fost condamnat, astăzi, la şase ani de închisoare, pentru uciderea din culpă a regizorului Cristian Nemescu. În plus
, acesta a primit şi câte un an de închisoare pentru conducerea unui autovehicul neînmatriculat şi pentru producerea accidentului.

Tribunalul Bucureşti a mai decis astăzi ca britanicul să plătească daune mai mari cu 30.000 de lei şi respectiv 20.000 de lei
familiilor taximetristului şi a sunetistului Andrei Toncu, potrivit Mediafax.

Aceste sume se adaugă la cele dispuse de instanţa inferioară, de 28.000 de lei daune
morale părţilor civile din dosar
şi câte jumătate de milion de lei daune morale către rudele victimelor.

Sentinţa de astăzi poate fi atacată cu recurs, la Curtea de Apel Bucureşti.

La începutul acestei luni, în faţa magistraţilor Tribunalului Bucureşti, avocaţii familiei regretatului regizor au arătat că cei şapte ani de închisoare la care a fost condamnat iniţial Imran nu sunt suficienţi şi că acesta ar trebui să rămână după gratii nu mai puţin de 15 ani.

140 de kilometri/oră şi culoarea roşie a semaforului

Regizorul Cristian Nemescu şi inginerul de sunet Andrei Toncu au murit, în 2006, după ce taximetrul în care se aflau a fost zdrobit de un autoturism Porsche Cayenne, condus de un şoferu englez Ali Imran. Accidentul a avut loc în centrul Capitalei, după ce conducătorul auto vinovat a intrat într-o intersecţie cu o viteză de 140 de kilometri/oră, fără să ţină cont
de culoarea roşie a semaforului.

Ultimul film al lui Cristian Nemescu şi Andrei Toncu, "California Dreamin' (Nesfârşit)", a câştigat, în mai 2007, Premiul "Un Certain Regard" la Festivalul de Film de la Cannes. Lungmetrajul cu Armand Assante şi Răzvan Vasilescu în rolurile principale a fost distins cu peste 20 de premii internaţionale şi naţionale, rulând în mai multe ţări.

Efectul Ciorogarla

Furtul de arme de la depozitul ilfovean a adus in fruntea aviatiei un sef care n-a pilotat niciodata un avion de vanatoare * Generalul Stanciu va avea un cuvant de spus la achizitionarea noilor avioane de lupta.

Furtul armelor de la Ciorogarla continua sa produca efecte in interiorul Ministerului Apararii Nationale. La trei saptamani dupa ce Mihai Stanisoara
a destituit din functie 17 militari, dintre care patru generali, ministrul Apararii, de comun acord cu seful Statului Major General, si-au pus un om de incredere in fruntea Statului Major al Fortelor Aeriene (SMFA). Chiar daca nu a pilotat niciodata un avion de vanatoare, generalul maior Ion Aurel Stanciu a devenit seful Aviatiei Militare. Pana ieri, generalul Stanciu a indeplinit functia de sef al Directiei Operatii din Statul Major General.
Prin decizie a ministrului Stanisoara au fost schimbate si alte persoane din conducerea Ministerului Apararii si a Statului Major General. Generalul Niculae Tabarcea a fost numit director al SMG. Generalul maior Ion Stefan a devenit director adjunct la SMG, iar generalul maior Stefan Oprea a pierdut functia de director al SMG, fiind numit adjunct al directorului SMG.
Folosindu-se de un eveniment real sau pus la cale cu buna stiinta (ne referim la disparitia armelor din depozitul de la Ciorogarla-n.r.), actuala conducere a MApN a decapitat sefii de la aviatie, din structurile de conducere din SMG si MApN si de la serviciile
secrete. Toate aceste miscari de trupe au produs o adevarata revolutie in randul cadrelor militare, in special al celor din SMFA si DGIA. Schimbarea generalului Constantin Croitoru a fost speculata atat in interiorul armatei cat si in exterior ca o sanctiune aplicata de Stanisoara fostului sef de la SMFA. Generalul Croitoru a fost un sustinator al variantei achizitiei de catre tara noastra a unui model de avion multirol nou care sa inlocuiasca flota de MiG-uri 21 LanceR. Opiniile exprimate de generalul Croitoru nu erau insa identice cu varianta pe care si-ar dori-o seful statului, respectiv o posibila achizitie de aeronave F-16 la mana a doua de la americani.

Schimbarile produse la varful serviciilor secrete vin pe fondul unor neintelegeri pe care fostul sef al DGIA le-a avut cu seful SMG.
Surse militare ne-au precizat ca un element important care ar putea lamuri enigma disparitiei celor peste 60 de arme din depozitul de la Ciorogarla, dar si unele schimbari in DGIA, il constituie introducerea a zeci de pistoale moderne (apartinand ofiterilor din serviciile secrete ale armatei-n.r.) exact in depozitul care urma sa fie spart numai dupa cateva zile.
La 21 de zile de la anuntarea furtului de arme, avem o multime de militari cu grade mari schimbati din functie, alti sapte militari arestati, considerati de procurori ca sunt autorii furtului sau au favorizat acest lucru, si peste 60 de arme care au intrat parca in pamant, dar autoritatile nu s-au sfiit sa le dea in urmarire generala. In aceste conditii, in cursul zilei de ieri, cei sapte militari arestati au fost din nou audiati si, chiar daca ei se declara nevinovati, procurorii vor cu orice pret sa demonstreze ca ei sunt faptasii. In paralel, in interiorul MApN, chiar si cu un buget mult sub ceea ce are nevoie armata, vor demara negocieri pentru incheierea a diverse contracte prin licitatii publice, incredintare directa sau dialog competitiv. Avand in vedere ca unele contracte fac parte din programul
strategic de inzestrare a armatei si se vor derula pe o perioada de cativa ani de zile, in joc sunt peste 15 miliarde de euro.

Scrisoarea generalului Croitoru

Fostul sef al Statului Major al Fortelor Aeriene a tinut sa transmita un "cuvant de ramas bun" subordonatilor dupa ce a fost destituit si a solicitat trecerea in rezerva. "Dupa aproape 35 de ani ca ofiter de aviatie al Armatei Romane si aproape 41 de ani de port al acestei frumoase
uniforme a sosit timpul unei <> aparte: sfarsitul unei cariere si implinirea unui vis. Ma consider printre cei norocosi care si-au dorit sa faca ceva anume in viata
si chiar acest lucru l-am facut. Eu mi-am dorit sa fiu pilot, pilot de vanatoare si apoi sa pot conduce destinele acestora si acest lucru l-am facut. Am crescut cu Aviatia si sper ca am contribuit si la definirea statutului Fortelor Aeriene - gandindu-ma la armonizarea functionarii acestei institutii a celor trei importante arme: Aviatia, Radiolocatia, Rachetele si artileria antiaeriana. Am iubit avioanele si oamenii din jurul lor; indraznesc sa va spun ca si eu am simtit iubirea lor. Cred ca bunul Dumnezeu m-a iubit si oamenii mi-au zambit. Acum, in acest moment special, eu - unul din purtatorii in suflet si pe uniforma a simbolurilor noastre nationale - urez Fortelor Aeriene un viitor pe masura istoriei lor si a calitatii oamenilor adevarati ce le slujesc. Nu va fi usor, dar stiu ca puteti sa priviti si sa faceti ca cerul sa fie senin! Curaj!", isi incheie epistola generalul-locotenent Constantin Croitoru.

Noul sef al Aviatiei

Noul sef al Aviatiei, generalul-maior dr. Ion Aurel Stanciu s-a nascut la 27 martie 1955 la Buzau. Din 1977 pana in 1981 a fost incadrat navigator-sef la Centrul de comanda al Scolii militare de ofiteri de aviatie, institutie de invatamant unde a functionat ca lector pana in 1984. Din 1989 pana in 1991, a fost mai intai loctiitor al comandantului Aeroportului International Otopeni, Bucuresti, si apoi comandant al acestuia. In 1991, a fost numit adjunct al directorului general al Companiei aeriene ROMAVIA, unde a ramas pana in 1995. Din ianuarie pana in noiembrie 1999 a fost sef al Biroului
atasati militari din Directia de Informatii Militare, apoi loctiitor al sefului Directiei de protectie si siguranta militara, in perioada 1999-2003. In decembrie 2007 a fost numit in functia de sef al Directiei operatii din Statul Major General.

Barbat internat in stare grava dupa ce a baut o "Timisoreana"

Un bucurestean, aflat in vizita in Bârlad, a ajuns in stare critica la spital dupa ce a consumat bere Timisoreana la doza de aluminiu. In acest moment, au fost blocate de la vânzare 4.000 de astfel de doze comercializate de catre un distribuitor din Vaslui, pâna la finalizarea expertizelor de laborator. Primele rezultate ale analizelor toxcologice vor fi gata in cursul zilei de azi. Bucuresteanul spune ca va da in judecata producatorul de bere, considerând ca i-a fost pusa viata in pericol

♦ Politia si lucratorii Laboratorului de Sanatate Publica au oprit comercializarea dozelor de bere Timisoreana din tot judetul, care provin din lotul din care a baut barbatul. Mostre din cutia de bere din care a baut Hritcu, precum si inca alte doua doze care mai erau la vanzare in chioscul de unde a fost cumparata berea au fost trimise pentru analize toxicologice la Laboratorul Criminalistic de la Iasi. Anchetatorii nu au identificat pe facturile magazinului lotul din care facea parte doza in cauza

♦ Cadrele medicale de la Spitalul de Urgenta din Barlad s-au luptat din rasputeri sa-l salveze, barbatul fiind internat si acum la Reanimare. Surse din Ministerul Sanatatii au precizat ca starea barbatului este serioasa, iar autoritatile care ancheteaza acest caz iau in calcul mai multe ipoteze care ar fi putut conduce la neobisnuita situatie. Fie lotul din care a facut parte doza respectiva a fost contrafacut, fie pacientul a suferit o intoxcatie acuta cu compusi organofosforici, fie suferea de epilepsie sau alta afectiune

Marti 17 februarie, la Spitalul de Urgenta «Elena Beldiman» din Bârlad a fost adus de urgenta un barbat in coma, care prezenta spume roz la gura, dupa ce consumase o bere Timisoreana la doza. Marian Hritcu, de 37 de ani, a fost diagnosticat cu «intoxicatie involuntara cu o substanta necunoscuta» dupa consumarea unei beri, având crize de suspendare a starii de constienta, spume roz la gura. A fost imediat internat pe ATI Reanimare si ventilat mecanic dupa efectuarea de spalaturi stomacale. Omul a stat in coma pâna ieri-dimineata, când starea sa a inceput sa fie mai buna, fiind scos de pe aparatul de ventilat, dar diagnosticul medicilor este inca rezervat. Concomitent cu lupta medicilor bârladeni de a-l salva pe ghinionistul care a baut o bere ce l-a adus la un pas de moarte au fost sesizate Politia Bârlad si Autoritatea de Sanatate Publica Vaslui. Doza din care a baut Marian Hritcu a fost preluata de Politia Bârlad, constatându-se ca lichidul din interior era de culoare mov. Atât Politia, cât si inspectorii de la Laboratorul de Sanatate Publica, din cadrul ASP Vaslui, au prelevat probe din doza respectiva de bere, pe care le-au trimis pentru analize toxicologice la Laboratorul Criminalistic Iasi si la Laboratorul de Medicina Legala din Iasi. La magazinul de cartier, din zona Munteni – Bârlad, apartinând Asociatiei Familiale Hrituc, s-au mai gasit doar doua doze de bere Timisoreana la vânzare, care au fost si ele trimise pentru analiza toxicologica. Inspectorii sanitari au dispus verificarea SC Taviany SRL Vaslui, distribuitorul de bere Timisoreana in judet, care are puncte de distributie la Vaslui, Bârlad si Husi, fiind retrase de pe piata circa 4.000 de doze de bere. In prezent se cauta societatile care au cumparat
de la distribuitor doze de bere Timisoreana pentru a fi retrase si acestea de pe piata. Surse din cadrul Ministerului Sanatatii au confirmat, pentru ziarul „Gardianul”, ca starea de sanatate a barbatului care a consumat doza de bere Timisoreana este inca incerta. La internare, medicii au extras din stomacul pacientului un lichid de culoare roz, apropiata de culoarea berii. S-a constatat ca pacientul nu consumase nimic altceva inainte. Aceasta substanta prelevata a fost trimisa la Laboratorul de Sanatate Publica Iasi, pentru expertiza, rezultatul urmând sa fie finalizat in cursul zilei de astazi. Sursele citate au adaugat ca, in acest moment, sunt luate in considerare trei posibile cauze ale incidentului din Bârlad. Primul ar fi ca doza de bere bauta a fost contrafacuta, fie barbatul a suferit o intoxicatie acuta, fie pacientul sufera de epilepsie.
Politistii au ajuns la fata locului in timp record, fapt ce le-a permis sa ridice cutia de bere la doar câteva minute dupa ce a fost deschisa. Acest lucru permite analizelor de laborator sa preleveze probe suficiente pentru a elucida situatia. Sursele citate au mai precizat ca aproximativ 4.000 de doze de bere Timisoreana au fost blocate de autoritati, nemaifiind deocamdata permisa vânzarea lor pâna la sosirea rezultatelor analizelor de laborator. Cantitatea nu a fost confiscata, intrucât, spun specialistii, avem de-a face cu un caz izolat, fiind foarte putin probabil ca berea sa fie intr-adevar otravita in cantitati importante.

«O sa dau in judecata producatorul de bere»
„Am fost la socrul meu, in Bârlad, care sta in cartierul Munteni, pe strada Soarelui. La intoarcere in Gara Banca, de unde sunt eu, m-am oprit cu un cumnat sa bem o bere la un magazin din fata Scolii nr. 3. Am vazut dupa ce am baut si am simtit ca e rea la gust
, ca este mov. Mi s-a facut rau si am ajuns aici la spital. Daca muream, ce faceau copiii
mei? Am doi copii, de 7 si 11 ani, sunt mici. O sa dau in judecata producatorul de bere”, a declarat de pe patul de spital Marian Hritcu. Acesta este in prezent somer, inainte lucrând la o societate de constructii in Bucuresti
, de unde a fost disponibilizat. Medicii spun ca starea lui este in continuare critica, nefiind inca depistata substanta cu care s-a intoxicat, ei banuind ca in doza de bere s-ar gasi pesticide.

«Am oprit distributia de doze de bere Timisoreana in judet»
«S-a mers pe urma dozei de bere din care a baut barbatul, fiind prelevate si probe pentru a fi trimise la Laboratorul de Medicina Legala din Iasi pentru efectuarea de analize toxicologice, urmând a fi depistata substanta din doza. Distribuitorul marcii de bere Timisoreana din judet este SC Taviany SRL Vaslui, care are puncte de desfacere in Bârlad, Vaslui si Husi. S-au retras pâna acum 4.000 de doze de bere din lotul de unde provenea doza consumata de cetateanul care s-a otravit. Urmeaza sa mergem pe firul distributiei si sa retragem din toate societatile care au primit acest fel de bere dozele existente”, a spus medicul Adrian Chirosca, directorul Inspectiei Sanitare de Stat (SANEPID).

Cod galben de ninsori şi vânt pentru zece judeţe. Vezi zonele vizate şi prognoza meteo

dministraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi dimineaţă, o atenţionare Cod galben de ninsori şi vânt pentru sudul şi sud-estul ţării.

Potrivit ANM, vântul se va intensifica treptat cu viteze care vor depăşi 70-80 km/h şi vor cădea precipitaţii la început sub formă de ploaie, lapoviţă şi ninsoare, apoi sub formă de ninsoare.

Zece judeţe din ţară sunt vizate de această atenţionare: Mehedinţi, Olt, Dolj, Teleorman, Giurgiu, Bucureşti, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa.

În judeţele Mehedinţi, Dolj şi Olt, fenomenele atenţionate se vor diminua în cursul zilei de vineri, iar în judeţul Constanţa, precipitaţiile vor începe în a doua parte a nopţii de 19 spre 20 februarie, mai anunţă ANM.

Totodată, în sudul Moldovei, nord-estul Munteniei şi în zona Carpaţilor de Curbură se vor semnala intensificări susţinute ale vântului.

Atenţionarea meteorologică este valabilă pentru intervalul 19 februarie, ora 15:00 - 21 februarie, ora 02:00.

Capitala este acoperită de zăpadă, după ce, joi dimineaţă, lapoviţa s-a transformat în ninsoare. La ora transmiterii acestei ştiri, în Bucureşti ningea deja de peste două ore.

Totodată, căderile de zăpadă au făcut şi primele probleme în trafic
. Se circulă cu dificultate pe mai multe artere din Capitală.

Printre străzile afectate de ninsori se numără Iuliu Maniu, Şoseaua Virtuţii, Mihai Bravu, Ştefan cel Mare, Calea 13 Septembrie, Piaţa Sudului, Şoseaua Colentina, precum şi zona Tineretului, Cantemir, Mărăşeşti.

Totodată, semafoarele nu merg în unele intersecţii, printre care cea dintre Calea Victoriei şi Regina Elisabeta.

Conducătorii auto sunt îndemnaţi să circule cu prudenţă, să-şi asigure
o bună vizibilitate prin curăţarea zăpezii de pe autovehicule, să permită accesul utilajelor de deszăpezire şi să-şi adapteze viteza
condiţiilor meteorologice.

PROGNOZA METEO PENTRU VINERI, 20 FEBRUARIE:

În ţară, cerul va fi variabil în regiunile vestice şi mai mult noros în rest. Va ninge pe arii extinse în Muntenia, Moldova şi la munte şi local în Oltenia şi Transilvania. În Dobrogea vor fi precipitaţii mixte. Izolat în sud şi sud-est, cantităţile de apă vor fi însemnate.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -3 şi 5 grade, iar cele minime, în general, între -12 şi -2 grade.

Spre dimineaţă, în zonele joase, izolat vor fi condiţii de ceaţă.

În Bucureşti, cerul va fi noros şi temporar va ninge. Vântul va sufla în general moderat.

Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 3 grade, iar cea minimă va fi de - 4 ... -3 grade.

Meteorologii anunţă o răcire a vremii şi în următoarele zile, cu temperaturi specifice pentru această perioadă.

Propuneri indecente pentru vedete. Atac gay la VIP-uri

unt celebre, apar in ziare si la televizor si starnesc deseori fantezia barbatilor dezbracandu-se in pictoriale sexy si provocatoare. Mai mult decat atat, reusesc sa trezeasca interes si in randul admiratoarelor de acelasi sex, care si-au luat inima-n dinti si au avut curajul de a le face propuneri cu tenta sexuala. Monica Columbeanu a primit o invitatie „la cafea” din partea unei fete cu voce de 8989, iar o fata care visa in taina la o aventura cu vedeta Cosmina Pasarin a procedat la fel. Insa nu doar femei celebre au fost tinta lesbienelor, ci si barbati cunoscuti au fost ofertati de homosexuali. Un gay s-a simtit atat de puternic atras de Edi Iordanescu, incat i-a pus mana pe fund, iar iubitul Alinei Sorescu a primit si el oferte
indecente.


Cosmina, agatata pe plaja
Cosmina Pasarin a trecut si ea printr-o astfel de experienta, in urma cu cativa ani. Vedeta se afla la mare, pe plaja, cu iubitul sau de atunci, cand din senin a venit la ea o domnisoara si i-a propus sa iasa cu ea la o cafea. „S-a intamplat acum cativa ani si sincer nu mai stiu exact ce s-a intamplat. Imi aduc aminte doar ca eram pe plaja cu iubitul meu si am fost abordata de o domnisoara. Nu vazuse ca eram insotita, asa ca a venit la mine si m-a invitat la o cafea. Pe moment am ramas putin socata, pentru ca nu ma asteptam sa mi se intample asa ceva, dar mai apoi m-am amuzat copios alaturi de iubitul meu. Bineinteles, nu am dat curs invitatiei, ci am refuzat-o politicos spunandu-i ca sunt insotita”, a declarat Cosmina pentru „Gardianul“.

Edi, pipait de un homosexual
Edi Iordanescu ne-a povestit si el experienta pe care a trait-o acum cativa ani, cand un homosexual ceva mai indraznet a mers pana intr-acolo incat l-a pipait, dornic de o escapada amoroasa cu el. Individul nu numai ca n-a reusit sa faca o cucerire in seara aceea, ba, mai mult, si-a si incasat-o de la Iordanescu jr. „Vizavi de homosexuali am o aversiune, pentru ca mi s-a intamplat sa-mi faca unul avansuri. Eram intr-un bar, in Elvetia, cu Ilie Stan, antrenor la Gloria Buzau. Un homosexual mi-a pus mana pe fund. A iesit cu scandal, ne-am luat la harta si ne-am potolit doar cand au intervenit bodyguarzii. De atunci, imi creeaza repulsie”, ne-a spus Edi.

Monica, ofertata de o lesbiana
Monica Columbeanu a starnit curiozitatea unei lesbiene dupa ce in presa au aparut zvonuri conform carora sotia lui Irinel s-ar fi sarutat cu o femeie intr-un club. Vedeta a primit un telefon suspect pe care l-a interpretat ca fiind o oferta
de sex. „M-a sunat la un moment dat o fata care mi-a spus ca este sosia mea. Avea o voce subtire, foarte ciudata, imi vorbea pe un ton senzual. Eu, reticenta, am intrebat-o ce-si doreste, iar ea mi-a zis ca i-ar face mare placere sa ne intalnim in ziua respectiva la o cafea. Evident ca am refuzat-o”, a declarat Monica intr-un interviu.

Alex Ciucu, atacat de baieti
Si iubitul prezentatoarei TV Alina Sorescu ar fi primit propuneri indecente din partea unor homosexuali, spun barfitorii. Alexandru Ciucu, un tanar om de afaceri in domeniul modei, nu a atras atentia doar domnisoarelor din showbiz, ci si a unor gay in cautare de distractii sexuale. Alex nu doar ca i-a refuzat, ci chiar a reusit sa se amuze pe seama lor, declarandu-se pe veci un admirator al sexului frumos
si mai ales al iubitei lui, Alina.

marți, 14 iulie 2009

Oraşele coloniale au răspândit virusul HIV

ariţia oraşelor coloniale din Africa subsahariană, la începutul secolului XX, ar fi putut să declanşeze răspândirea virusului HIV, informează BBC.

Experţii SUA au analizat una dintre cele mai vechi mostre ale virusului găsite vreodată, în Republica Democratică Congo, în 1959.

Studiul, publicat în jurnalul Nature, sugerează că virusul ar fi putut trece de la maimuţe la oameni între 1884 şi 1924.

Se crede că noile oraşe construite i-ar fi permis virusului să prospere.

SIDA, boala cauzată de HIV, a fost întâlnită de doctori, pentru prima oară, în 1981. Dar virusul exista deja de mai multe decenii.
HIV nu este un singur virus: există mai multe tulpini şi subtipuri de tulpini, unele dintre ele avându-şi originea în acelaşi "eveniment fondator" din istorie, atunci primul
om a fost infectat.

Oamenii de ştiinţă cred că, la început, HIV a ajuns la oameni după ce aceştia au mâncat carne de maimuţă infectată cu un virus similar.
Cercetările publicate anul trecut au arătat că un virus strămoş al HIV este responsabil pentru cazurile moderne de contaminare din SUA şi Europa. Cercetătorii s-au folosit de o mostră de sânge luată din Leopoldville, capitala Congo-ului belgian, acum Kinshasa, capitala Republicii Democratice Congo.

Acum, aceeaşi echipă, de la Universitatea din Arizona, Tucson, a găsit încă o mostră care conţine un subtip diferit al HIV. Mostra datează din 1960 şi îi aparţine unui pacient din acelaşi oraş.

Strămoşul virusului HIV

Analizând diferenţele genetice dintre cei doi viruşi, cercetătorii spun că, foarte probabil, cele două tulpini au un strămoş comun datând de acum 50 de ani.

"Acum, pentru prima oară, am putut compara două tulpini de HIV relativ vechi", a spus Michael Worobey, care a condus studiul, citat de BBC.

HIV rămâne un virus "relativ puţin transmis", a mai spus el, aşa că proliferarea lui ar fi putut fi provocată de dezvoltarea oraşelor precum Leopoldville, la începutul secolului XX.

Marele număr de oameni care trăiau în proximitate ar fi oferit numeroase ocazii de noi contaminări.

Organizatiile studentesti se acuza ca sunt subordonate politic

rganizatiile studentesti care se intalnesc, joi, cu ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, pentru a dezbate problema burselor si a locurilor in camine, vin cu solicitari diferite si se acuza reciproc de subordonare politica, potrivit NewsIn. Desi, teoretic, reprezinta interesele aceleiasi categorii sociale, organizatiile studentesti sunt impartite in doua tabere. Astfel, la intalnirea cu ministrul vor participa, pe de o parte, Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) si, pe de alta, Uniunea Studentilor din Romania (USR) si Uniunea Nationala a Studentilor din Romania (UNSR). "La intalnirea cu ministrul nu vom avea aceleasi cerinte ca si UNSR si USR. Nu am discutat sau colaborat cu ei, pentru ca, din punctul nostru de vedere, sunt compromisi, fiind subordonati diverselor partide politice", a precizat presedintele ANOSR, Cezar Mihai Haj.
Pareri diferite
ANOSR va discuta cu ministrul, in principal, despre punerea in aplicare a unei propuneri a aliantei prin care prin care toti cei 55.000 de studenti care nu pot primi
locuri in camin, desi indeplinesc conditiile de cazare, sa primeasca subventie individuala de cazare. De asemenea, ei mai au pe lista de discutii stabilirea unui plan clar de investitii pentru construirea a 30 de camine studentesti in 2009, precum si modificarea ordonatei privind agentia de credite pentru studenti si majorarea burselor. "Vrem sa mai discutam despre faptul ca proiectul pentru agentia de credite este foarte slab, mai ales pentru ca foarte putine persoane vor manevre sume mari de bani si nu exista, in proiect, solutii pentru ca respectivii sa poata fi trasi la raspundere. Cat despre burse, si noi le vrem majorate, dar credem ca dublarea lor, asa cum cer UNSR si USR, este ireala", a mai spus presedintele ANOSR. Pe de alta parte, UNSR si USR spun ca ANOSR este uniunea ministerului si ca cerintele lor sunt insuficiente. "Nu avem nici o legatura cu ANOSR, ei sunt uniunea ministerului. Vom discuta cu ministrul despre ceea ce i-am cerut insistent si pana acum, adica dublarea burselor si rezolvarea urgenta a cazarilor si coruptiei din universitati. Daca nu ajungem la nici o intelegere, vom face un mars de protest pana la Guvern", a afirmat liderul UNSR, Gabriel Petrea.
Saptamana trecuta, USR si UNSR au dat ultimatum Ministerului Educatiei data de 1 octombrie pentru dublarea burselor si pentru rezolvarea problemei locurilor in camine si a decontarii transportului
, urmand sa intre in greva daca revendicarile nu vor fi solutionate. Totodata, neprimind niciun raspuns favorabil de la minister, acestia au trimis, luni, o scrisoare deschisa premierului Calin Popescu Tariceanu, in care ii cer sa ia masuri pentru rezolvarea problemelor burselor si locurilor in camine. Potrivit Ministerului Educatiei, anul acesta, deficitul de locuri in caminele studentesti este de 55.000 de locuri, cu 20.000 mai mult decat anul trecut. Un loc in caminele studentesti costa, in complexul Regie, de pilda, 100 de lei pe luna, adica mai putin de 28 de euro
. Pe piata imobiliara, pretul de inchiriere a garsoniere confort II in zonele marginase ale Capitalei este de cel putin 250 de euro pe luna, in timp ce o camera
intr-un apartament costa minimum 100 de euro. in prezent, bursele studentilor sunt, in medie, de 250 de lei
-cele de studiu, si 150 de lei - bursele sociale.